2,5 δισ δολάρια για τον εκσυγχρονισμό 134 νοτιοκορεατικών F-16C/D Block 50/52

Στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin Aeronautics ανέθεσε η Νοτιοκορεατική Αεροπορία τον εκσυγχρονισμό των 134 μαχητικών τύπου F-16C/D Block 50/52 που διαθέτει έναντι συνολικού κόστους 2,5 δις δολαρίων (2,358 δις ευρώ).

Το συμβόλαιο πρόκειται να υπογραφεί με σταθερή τελική τιμή και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος FMS. Το σύνολο του προγράμματος θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin Aeronautics στο Fοrt Worth του Τέξας στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση ο εκσυγχρονισμός θα ολοκληρωθεί σε 9 χρόνια δηλ τον Νοέμβριο του 2025.

Η επιλογή της εταιρεία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 μετά την απόρριψη της πρότασης της εταιρείας ΒΑΕ Systems τον Νοέμβριο του 2014 λόγω αύξησης του τελικού κόστους του προγράμματος εκσυγχρονισμού.

Το πακέτο εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών περιλαμβάνει την απόκτηση και εγκατάσταση του ραντάρ τεχνολογίας AESA, της εταιρείας Northrop Grumman τύπου AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR), τον νέο υπολογιστή αποστολής MMC, ο οποίος θα αντικαταστήσει τρείς υπολογιστές με τους οποίους είναι σήμερα εξοπλισμένα τα αεροσκάφη.

Επιπλέον τα αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με το νέο σκοπευτικό επί κράνους  JHMCS II, νέο σύστημα IFF, ενώ θα αναβαθμιστεί το σύστημα αυτοπροστασίας των αεροσκαφών και θα ολοκληρωθούν σε αυτά νέα οπλικών συστημάτων στα αεροσκάφη όπως οι αντιπλοικοί πύραυλοι AGM-84H/K Harpoon (SLAM-ER/-ER ATA) καθώς και οι κατευθυνόμενες βόμβες τύπου GBU-39, GBU-54 LJDAM.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ελληνικό ενδιαφέρον αφού μεταξύ των προτεραιοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας είναι και ο εκσυγχρονισμός των 122 F-16 Block50/52+/52M ένα πρόγραμμα που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αρκετές διαφορές με το νοτιοκορεατικό, όμως το τελευταίο δεν παύει να είναι ένα μεγάλης κλίμακας ανάλογου επιπέδου με το σχεδιαζόμενο ελληνικό.

Γιώργος Τσιμπούκης