5 πολεμικά όπλα της Σαουδικής Αραβίας που το Ιράν πρέπει να φοβάται

Με τις εντάσεις να φλέγονται μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η απειλή ενός πολέμου ανάμεσα στις δύο δυνάμεις είναι και πάλι προ των πυλών.

Τις τελευταίες ημέρες, η Σαουδική Αραβία έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη μετά την πυρπόληση της πρεσβείας του Ριάντ το Σάββατο από εξαγριωμένο πλήθος. Οι διαδηλωτές εξοργίστηκαν όταν τη Σαουδική Αραβία εκτέλεσε σαράντα επτά κρατούμενους               -συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου σιίτη κληρικού με το όνομα Σεΐχης Nimr al-Nimr. Ο κληρικός -ο οποίος είχε συλληφθεί αρκετές φορές, γιατί παρότρυνε  συχνά την Ανατολική Επαρχία να αποσχιστεί από το βασίλειο.

Ωστόσο, η εκτέλεση του al-Nimr έχει επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης. Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβερνώσα Βουλή των Σαούντ προβάλει τον εαυτό της ως πρωταθλήτρια του σουνιτικού Ισλάμ, ενώ το Ιράν είναι μια σιιτική  κατά πλειοψηφία χώρας που έχει κάνει κινήσεις τα τελευταία χρόνια για να αυξήσει την επιρροή της στο Ιράκ και τη Συρία. Αν πρόκειται για έναν πόλεμο ανάμεσα στις δύο αντίπαλες δυνάμεις, ο πλούτος του Ριάντ και η στενή συμμαχία με τις δυτικές δυνάμεις έχουν φροντίσει ώστε οι Σαουδικές δυνάμεις είναι πλούσια εξοπλισμένες με μερικά από τα καλύτερα όπλα που μπορούν να αγοραστούν. Αυτά είναι πέντε όπλα των Σαουδικών δυνάμεων τα οποία το Ιράν θα πρέπει να φοβάται.

Boeing F-15 Eagle

Δεδομένου του τεράστιου πετρελαϊκού πλούτου της, η Σαουδική Αραβία έχει αγοράσει μερικά από τα πιο προηγμένα όπλα στον κόσμο. Πουθενά δεν είναι αυτό πιο ορατό απ’ ότι στη Βασιλική Σαουδική Πολεμική Αεροπορία (RSAF), η οποία κατέχει top-of-the-line μαχητικά, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου στόλου F-15 -τόσο της έκδοσης C/D αέρος-αέρος  όσο και τη πολλαπλού ρόλου έκδοση Strike Eagle.

H RSAF κατέχει σήμερα ένα στόλο από ογδόντα έξι μαχητικά F-15C/D Eagle -που είναι κάτι παραπάνω  απ’ οτιδήποτε είχε ποτέ η Τεχεράνη στην κατοχή της. Αλλά η Σαουδική Αραβία έχει επίσης εβδομήντα F-15S Strike Eagle μαχητικά-βομβαρδιστικά-που μπορούν να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στο Ιράν.

Αυτά τα Strike Eagles πρόκειται σύντομα να αναβαθμιστούν με το προηγμένο πρότυπο F-15SA, το οποίο περιλαμβάνει ένα νέο APG-63 (V) σειράς 3, ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και άλλους νέους αισθητήρες. τα τροποποιημένα μαχητικά θα λάβουν επίσης ένα νέο σύστημα ελέγχου fly-by-wire που θα επιτρέψει στα εδώ  και καιρό αδρανή όπλα των  Eagle να ενεργοποιηθούν. Η RSAF είναι επίσης στη διαδικασία προσθήκης ογδόντα τεσσάρων νεόδμητων F-15SA Strike Eagles στο στόλο της.

Eurofighter Typhoon

Η Σαουδική Αραβία έχει αγοράσει εβδομήντα δύο μαχητικά Typhoon από την κοινοπραξία Eurofighter. Το Ευρωπαϊκό τζετ είναι ένα εξαιρετικό μαχητικό αέρα-αέρα , αλλά μπορεί να πραγματοποιήσει επίσης μια ισχυρή επίθεση αέρος-εδάφους.

Δεν είναι σαφές πόσα από τα μαχητικά Typhoon της Σαουδικής Αραβίας έχουν παραδοθεί. Αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περισσότερο από το ήμισυ  των μαχητικών βρίσκονται ήδη στις υπηρεσίες της RSAF. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμβάσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, η πλειοψηφία των αεροσκαφών θα συναρμολογηθεί σε τοπικό επίπεδο από το κιτ. Το Typhoon θα είναι σε θέση να συμπληρώσει το στόλο της RSAF F-15 κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης με το Ιράν.

Boeing AH-64D Apache

Όπως πολεμική αεροπορία έτσι και οι Βασιλικές Σαουδικές Χερσαίες  Δυνάμεις είναι πλούσια εξοπλισμένες. Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα τους είναι τα ισχυρά ελικόπτερα AH-64D Apache – εκ των οποίων η Σαουδική Αραβία έχει ογδόντα δύο.

Το Apache σχεδιάστηκε αρχικά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για το στρατό των ΗΠΑ για να αμβλύνουν μια πιθανή ένοπλη σοβιετική επίθεση στην κεντρική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου, τα πρώτα AH-64A κατέστρεψε τις Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις. Αλλά τα ελικόπτερα δεν απέδωσαν τόσο καλά κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το 2003.

Οι δυνάμεις του Σαντάμ είχαν προσαρμοστεί. Ένα τάγμα Apache χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με ένα τάγμα της Δημοκρατικής Φρουράς της Medina -χάνοντας οριστικά ένα Apache, ενώ το υπόλοιπο της μονάδας υπέστη σοβαρές ζημιές. Παρ ‘όλα αυτά, το Apache ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο κατά τη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ, και συνεχίζει να υπηρετεί εκεί στον αγώνα κατά του ISIS. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το Apache είναι ένα τρομερό όπλο εναντίον των επίγειων δυνάμεων του εχθρού.

M1A2 Abrams

Οι επίγειες Σαουδικές δυνάμεις είναι επίσης εξοπλισμένες με το πανίσχυρο τανκ μάχης M1A2S Abrams. Αν και δεν είναι εφοδιασμένα με εμπλουτισμένο ουράνιο, ως μέρος της πανοπλία τους, όπως τα τανκ του Αμερικανικού Στρατού, τα Abrams της Σαουδικής Αραβίας είναι τρομερά. Πράγματι, τα Σαουδικά τανκ είναι σχεδόν παρόμοια με τα Αμερικανικά M1A2 SEP -που σημαίνει ότι τα οχήματα που διαθέτουν προηγμένα συστήματα πληροφόρησης και δικτύωσης.

Η Δύναμη πυρός του προέρχεται από ένα γερμανικής κατασκευής 120 χιλιοστών L/44 M256A1 κανόνι με σαράντα δύο γύρους, ένα μονό πολυβόλο διαμετρήματος  .50 χιλιοστών και ένα ζευγάρι πολυβόλα M240  των 7,62 χιλιοστών τα οποία πλαισιώνουν το βασικό όπλο.

Συνολικά, το Abrams είναι κάτι περισσότερο από ένα ταίρι για οποιοδήποτε τανκ και να παρουσιάσει το Ιράν. Αν το Abrams έχει μια αδυναμία, είναι η κατανάλωση καυσίμων και η εντατική συντήρηση των AGT1500C Honeywell τουρμπίνων  του που αποδίδουν  1.500 SHP. Η ισχύς του τανκ σε αναλογία με το βάρος του είναι περίπου 23,8 hp/t. Η Σαουδική Αραβία έχει 442 Abrams στην κατοχή της.

Al Riyadh-class Frigate

Με βάση την κλάση La Fayette της DCN, οι τρεις φρεγάτες της κλάσης Al Riyadh της Σαουδικής Αραβίας, έχουν σχεδιαστεί για πόλεμο θαλάσσης-αέρος  και είναι περίπου είκοσι πέντε τοις εκατό μεγαλύτερες από ότι οι γαλλικές πρόγονοι τους.

Τα πλοία μεταφέρουν ένα ζευγάρι κάθετων συστημάτων εκτόξευσης οκτώ Aster 15  βλημάτων (επιφανείας-αέρος), τα οποία μπορούν να επιτεθούν σε αεροσκάφη στο εύρος των περίπου 20 μιλίων και σε ύψος μέχρι και 50.000 πόδια. Τα σκάφη αυτά μεταφέρουν επίσης οκτώ MBDA Exocet MM40 Block II anti-ship βλήματα.

Με ένα κανόνι Oto Melara 76/62 και ένα ζεύγος πολυβόλων 20 χιλιοστών ολοκληρώνεται ο  οπλισμός anti-surface των πλοίων. Τα  όπλα κατά των υποβρυχίων περιλαμβάνουν τις τορπίλες DCNS F17. Τα πλοία είναι βαριά εξοπλισμένα για το 4.500 τόνων εκτόπισμα τους, αλλά έχουν μέγιστη ταχύτητα περίπου 24,5 κόμβων.

Via Diplomacy