Αδ. Γεωργιάδης : Επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές για επανακαθορισμό του ύψους των αμυντικών δαπανών

Του Βασίλη Νέδου

Επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές για επανακαθορισμό του ύψους των αμυντικών δαπανών στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον προανήγγειλε χθες ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και προ ολίγων εβδομάδων ορισθείς ως υπεύθυνος του Τομέα Αμύνης του κόμματος.

Πλαισιωμένος από τον αναπληρωτή του κ. Αν. Δημοσχάκη και τον υποστράτηγο ε.α. κ. Εμμ. Κωττάκη, επισήμανε ότι οι συνθήκες του 2013, όταν και το τότε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπολόγιζε μειωμένες δαπάνες για την άμυνα, έχουν πλέον παρέλθει, καθώς η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα πολύ πιο απαιτητικό περιβάλλον.

«Δεν μπορεί η Ε.Ε. να κρίνει την Ελλάδα τόσο αυστηρά για τις αμυντικές δαπάνες της», είπε ο κ. Γεωργιάδης,επισημαίνοντας τις διαφορές που έχει η χώρα μας από τη Δυτική Ευρώπη.

Ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να σχολιάσει επανειλημμένως ερωτήματα σχετικά με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή τη θέση δεν μπορεί να ασκείται κριτική από κομματική σκοπιά.

Ωστόσο, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καμμένου για την Τουρκία, επισήμανε ότι ο υπουργός πρέπει να είναι πάντα «εξαιρετικά προσεκτικός».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «η Τουρκία ψάχνει για καβγά».

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έλαβε, επίσης, σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητικό νόμο για τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ανησυχία του για τις αμυντικές βιομηχανίες, κρίνοντας ότι τα ΕΑΣ «πάνε για κλείσιμο», ενώ η ΕΑΒ κινδυνεύει, καθώς έχει εκτελέσει μόνο το μισό έργο από τα 77 εκατ. ευρώ που ανέλαβε για το 2016.

Πηγή Καθημερινή

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.