Αεροπορική βάση στα Κουρδικά εδάφη της βόρειας Συρίας κατασκευάζουν οι ΗΠΑ

Την ανακατασκευή παλαιού αγροτικού αεροδρομίου στις περιοχές που ελέγχουν οι Kούρδοι στη βόρεια Συρία με σκοπό τον ανεφοδιασμό των Κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων εξετάζουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με την λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar.

Η επιλογή του αεροδρομίου έγινε πριν από αρκετούς μήνες, οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες και αποσκοπεί στην δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν αμερικανικά μεταγωγικά τα οποία θα ανεφοδιάζουν τους Κούρδους με στρατιωτικό υλικό.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται στο χωριό Rmelan al-Basha βόρειο-ανατολικά της πόλης Al-Hasakeh, σε μικρή απόσταση από τα Τουρκικά και τα Ιρακινά σύνορα, εξυπηρετώντας παράλληλα και τους Κούρδους που μάχονται το ISIS στην ευρύτερη περιοχή.

Το αεροδρόμια διαθέτει διάδρομο μήκους 2.500 μέτρων που μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη και θα επιτρέψει την δημιουργία μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης η οποία θα αποτελεί το σημείο εξόρμηση των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Συρία κατα του ISIS.

Στις 30 Οκτωβρίου 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές 50 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και ότι θα συνεργαστούν με τις Δυνάμεις Άμυνας των Κούρδων της βόρειας Συρίας.

Ουσιαστικά η δημιουργρία της νέας βάσης στην περιοχή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης της αμερικανικής εμπλοκής στο Συριακό εμφύλιο αφού αυτή την φορά οι ΗΠΑ στέλνουν στη Συρία αριθμό στρατιωτών από τις Ειδικές Δυνάμεις οι οποίοι θα συνεργάζονται με τους Κούρδους άραβες και Ασσύριους μαχητές που μάχονται τον ISIS.

Γιώργος Τσιμπούκης