Ακυρώθηκε η συμφωνία για τα F-16: Το Πακιστάν απειλεί να αγοράσει κινεζικά ή ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη

Μετά την απόφαση των Αμερικάνων βουλευτών να μπλοκάρουν τα κεφάλαια για την αγορά οκτώ F-16, το Πακιστάν «κοιτάζει» πλέον κινέζικα και ρωσικά αεροσκάφη.

Το Πακιστάν απειλεί να προμηθευτεί κινεζικά ή ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αν τα μέλη του κογκρέσου των ΗΠΑ να συνεχίσουν να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση για την αγορά του Ισλαμαμπάντ των οκτώ Αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16 Block-52  στο πλαίσιο της λεγόμενης Εξωτερικής Στρατιωτικής Χρηματοδότησης.

«Εάν η χρηματοδότηση πραγματοποιηθεί, το Πακιστάν θα πάρει τα F-16, διαφορετικά, θα επιλέξουν μαχητικά από κάποιο άλλο μέρος.»  δήλωσε ο Sartaj Αζίζ, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Πακιστανού πρωθυπουργού Nawaz Sharif,  στους the Financial Times.

Στην ίδια δήλωση Sartaj Aziz δήλωσε πως το Πακιστάν σκέφτεται την πιθανότητα να στραφεί σε άλλες χώρες για την αγορά των αεροσκαφών όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Την πρώτη βδομάδα του Μαΐου ο John Kirby, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε:

«Ενώ το Κογκρέσο έχει εγκρίνει την πώληση, βασικά μέλη έχουν καταστήσει σαφές ότι αντιτίθενται στη χρήση FMF (ξένη στρατιωτικής χρηματοδότησης) για να την υποστηρίξουν. Δεδομένου των αντιρρήσεων του Κογκρέσου, έχουμε πει στην Πακιστανική Κυβέρνηση πως θα πρέπει να υποβάλει κρατικά κονδύλια για το σκοπό αυτό.»

Ως αποτέλεσμα, το Πακιστάν θα πρέπει τώρα να πληρώσει $ 700 εκατομμύρια, αντί του αρχικού  ποσού των 270 εκατομμυρίων $ για τα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Πηγή: thediplomat.com

Via Diplomacy