Αλέξανδρος Μαλλιάς – Κύρωση εισδοχής στο ΝΑΤΟ , αυτόματη αναφορά σε Βόρεια Μακεδονία

Ο πρέσβης ε.τ Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλώντας στο 98.4 , σημείωσε ότι η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πρακτικά θα σημάνει και την αυτόματη ενεργοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες και των συνταγματικών όποιων αλλαγών, στην γείτονα, άρα και την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ερωτηματικό είναι αν αυτή η κύρωση από Τουρκία κυρίως και Βουλγαρία, θα έχει υποσημείωση επιφυλάξεων. Για τον ίδιο πάντως, τα δύσκολα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αρχίζουν τώρα με την καθημερινή τριβή πάνω σε θέματα που ρυθμίζει αυτή, όπως για παράδειγμα στα σχολικά βιβλία οι απαλείψεις αλυτρωτισμού, που στη γειτονική χώρα είναι εμφανές πεδίο σε πολλά συγγράμματα.

Θετική η επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη, καμία ταύτιση με την μειονότητα στη Θράκη

Κατά τον Αλέξανδρο Μαλλιά, είναι θετική η επίσκεψη Έλληνα εν ενεργεία Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η επαναλειτουργία της δεν είναι διμερές αλλά διεθνές θέμα και σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται με την μειονότητα στη Θράκη, που υπάγεται στις σαφείς πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης .

Via Diplomacy