Αλβανία – Θύμα μιας αποχώρησης ο Κωνσταντίνος Κατσίφας;

Στην εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα ανήμερα της επετείου του “ΟΧΙ”, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε όχι μόνο η γρήγορη άφιξη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, αλλά και ο αριθμός τους.

Μια ημέρα πριν, 27 Οκτωβρίου, στην Αλβανία υπήρξε μια σημαντική αποχώρηση από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Φατμίρ Χσαφάι παραιτήθηκε από τη θέση του, με θόρυβο και χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο Φατμίρ Χαχάιτ ήταν ο πολιτικός που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πρόοδο της Αλβανίας, καθώς επίσης ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι υπουργός μετά την αποκάλυψη της ποινής του αδελφού του για τις κατηγορίες περί διακίνησης ναρκωτικών.

Η πίεση της αντιπολίτευσης, και η προσπάθεια του Φατμίρ Χαχάιτ να υπερασπιστεί τον αδελφό του από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης με έναν ψευδομάρτυρα, κατέστρεψε την εικόνα της κυβέρνησης Ράμα.

Η εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα μήνυμα στον Έντι Ράμα

Ο πόλεμος κατά του εγκλήματος ήταν πρωταρχικός σκοπός του Φατμίρ Χαχάιτ ώστε να ολοκληρωθεί η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τελευταίες επιχειρήσεις του Φατμίρ Χσαφάι και της αστυνομίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος θεωρήθηκαν από την Ευρώπη επιτυχείς με την αποχώρηση του Χσαφάι να γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Μάλιστα λίγες ημέρες πριν, ο Herbet Kicki υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος αρμόδιος για τις μεταναστεύσεις και ο Φατμίρ Χσαφάι, υπέγραψαν συμφωνία για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής (Frontex) στην Αλβανία

Σε αυτή την προσπάθεια εκτός την αντιπολίτευση, είχε να αντιμετωπίσει και ένα παρακράτος που περιστοιχίζει τον Έντι Ράμα. Πολλοί από αυτούς ασκούν τεράστια επιρροή στον Αλβανό πρωθυπουργό και μάλιστα αρκετοί κινούνται και στο πολύ στενό περιβάλλον

Ο Φατμίρ Χσαφάι είχε φτάσει πολύ κοντά ώστε πολλά άτομα από αυτά, να τα συσχετίσει με εγκληματικές οργανώσεις και να τα οδηγήσει στην δικαιοσύνη. Η παραίτηση του Φατμίρ Χσαφάι  ήταν το μήνυμα του παρακράτους προς όσους είναι δίπλα στον Έντι Ράμα. Πολλοί στην Αλβανία μιλάνε ότι το άλλο μήνυμα προς τον ίδιο τον Έντι Ράμα, ήταν η εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα για το ποιος ελέγχει την αστυνομία, και κατ επέκταση τον έλεγχο των εγλληματικών ομάδων.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παζάρι, και την θέση που ψάχνουν να βρούνε και να διασφαλίσουν την επόμενη στην Αλβανία της Ε.Ε όλοι αυτοί που έχουν δημιουργήσει τεράστιες περιουσίες από το εμπόριο των ναρκωτικών.

 

 

ViaDiplomacy Newsroom