Με απευθείας διαπραγμάτευση η πώληση της ΕΛΒΟ

Aπόφαση να παραμείνει «μίνιμουμ» το 20% της στρατιωτικής βιομηχανίας της Σίνδου στο Ελληνικό Δημόσιο και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση πώλησης του υπόλοιπου ποσοστού σε ιδιώτη ανακοίνωσαν χθες στην αντιπροσωπεία εργαζομένων της εταιρείας με τους οποίους συναντήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την πλευρά των εργαζομένων, οι δύο υπουργοί δεν αποκάλυψαν το πλήρες σχέδιο που επιφυλάσσουν για την ΕΛΒΟ μετά την αποτυχία και του δεύτερου πλειοδοτικού διαγωνισμού, ωστόσο έθεσαν έναν χρονικό ορίζοντα δύο-τριών μηνών ώσπου να επιτευχθεί ο «αντικειμενικός σκοπός», με στρατιωτική ορολογία.

Στη συνάντηση κατέστη σαφές ότι η διαδικασία εκκαθάρισης που έχει αναλάβει η πολυεθνική εταιρεία οικονομικών συμβούλων Ernst & Young θα ολοκληρωθεί μέχρι κεραίας και τίποτε δεν αλλάζει στο κομμάτι αυτό.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πέφτει αυλαία στη διαδικασία των διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών και το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση τόσο με τους δύο «μνηστήρες» που είχαν εμφανιστεί αρχικά -δηλαδή τη γερμανική Krauss-Maffei και τη νοτιοαφρικανική Paramount- όσο και με άλλους ενδιαφερόμενους που φαίνεται ότι έχει αλιεύσει η κυβέρνηση από τη διεθνή αγορά εξοπλισμών, αλλά για διάφορους λόγους δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στους δύο διαγωνισμούς.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να «κολλάει» στο ύψος του τιμήματος, που μπορεί να το ανεβάσει λίγο ακόμη. Οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν άλλα ζητήματα που οι δύο αρχικά ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν «ξαναχτύπησαν» στον δεύτερο γύρο την ΕΛΒΟ.

Για τον μεν γερμανικό κολοσσό KMW φαίνεται ότι ετέθη θέμα παλαιότερων μελανών εκκρεμοτήτων από την αγορά των Leopard, που πολύ θα ήθελε να ξεπεραστούν για να προχωρήσει οποιαδήποτε νέα συνεργασία… Για τη δε Paramount, το πρόβλημα φέρεται να ήταν ότι ήθελε να πάρει την ΕΛΒΟ μέσω μιας offshore «θυγατρικής», όπου όμως στην περίπτωση αυτή δεν φαίνονται οι πραγματικοί μέτοχοι…

Σε κάθε περίπτωση οι κ. Τσακαλώτος και Βίτσας, όπως λένε οι εργαζόμενοι, ήταν αρκετά σαφείς στην πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στην επιχείρηση, να προωθήσει προγράμματα ΣΔΙΤ για τη λειτουργία της και να προχωρήσει συνεργασίες με τον ελληνικό στρατό αλλά και πιθανές παραγγελίες του εξωτερικού.

Για το χρονικό διάστημα των δύο-τριών μηνών μάλιστα που θα εξελίσσονται οι συζητήσεις, φέρονται να ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται μέσω του προγράμματος συντήρησης και ανταλλακτικών του ελληνικού στρατού, που σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τις 400 χιλιάδες ευρώ κάθε φορά, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις με τις επιτροπές για τις παραγγελίες.

Πηγή http://www.efsyn.gr/arthro/me-apeytheias-diapragmateysi-i-polisi

Γιώργος Τσιμπούκης