Από την Σούδα στο Στεφανοβίκειο – Η οικονομική διάσταση των βάσεων

Ο πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης είχε δηλώσει  «θα ήταν σοφό» για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα Σχέδιο Β για την περίπτωση που η Συμμαχία εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ.

Ο ίδιος αναφέρει επίσης πως μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή το Κογκρέσο έχει εγκρίνει για τα έτη 2018-19 κονδύλια ύψους 40,145 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα εντός της Βάσης της Σούδας, εκ των οποία 22, 045 αφορούσαν επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και τα υπόλοιπα κατασκευή συστήματος υδροδότησης.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είχε αναφέρει για την Σούδα «είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής» . Την άνοιξη του 2016 όταν είχε πάθει σοβαρή ζημιά αμερικανικό αεροπλανοφόρο, κατόρθωσαν να το επισκευάσουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες, καθώς κατέπλευσε στη Σούδα και μετέφεραν εκεί αεροπορικώς τα ανταλλακτικά.

Η βάση της Σούδας αναδεικνύεται στρατηγικής σημασίας σημείο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά και σε ένα ισχυρό χαρτί της Ελλάδας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια δραστηριότητα που έχει και οικονομικά μεγέθη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον Στεφανοβίκειο, όπου φαίνεται πως εκεί λόγω των υποδομών που υπάρχουν, θα υπάρξει μια μόνιμη από Αμερικανικά ελικόπτερα. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς συνεκπαιδεύσεις Ελλήνων και Αμερικανών με ελικόπτερα, drones και Έλληνες πεζοναύτες.

Η δημιουργία μόνιμης βάσης επιθετικών ελικοπτέρων στην περιοχή μαζί με τα μεταφορικά Black Hawk και drones, μεταφράζεται και σε εκατοντάδες στελέχη τόσο των Αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων όσο και Ελληνικών.

Η δραστηριότητα αυτή έχει και οικονομικές προεκτάσεις οι οποίες θα φανούν στο προσεχές μέλλον

ViaDiplomacy Newsroom