Αποκάλυψη : Το Ισραήλ βομβαρδίζει το ISIS στο Σινά με την άδεια του Καίρου

Την  ύπαρξη μιας άτυπης μυστικής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ με στόχο την καταπολέμηση του ISIS στην χερσόνησο του Σινά αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι κυβερνήσεις των δύο κρατών έχουν καταλήξει σε μια μορφή συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παρακλαδιών του ISIS στο βόρειο Σινά με το Κάιρο να αποδέχεται σιωπηλά την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών από την Αεροπορία του Ισραήλ εντός Αιγυπτιακού εδάφους στο βόρειο Σινά από το 2015.

Για αρκετό χρονικό διάστημα οι Αιγύπτιοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν του ισλαμιστές αντάρτες έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα οι ισλαμιστές είχαν καταφέρει να φέρουν υπο τον έλεγχο τους για σύντομο χρονικό διάστημα την πόλη Sheikh Zuwaid στο βόρειο Σινά.

Αντιμετωπίζοντας κοινούς εχθρούς, Αίγυπτος και Ισραήλ αποφάσισαν και συμφώνησαν στα τέλη του 2015 να συνεργαστούν στην Χερσόνησο του Σινά για την εξάλειψη του παρακλαδιών του ISIS από αυτή την στρατηγικής σημασίας γεωγραφική περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν από τα τέλη του 2015 με μαχητικά αεροσκάφη, με ελικόπτερα και με drones, βάσεις και εγκαταστάσεις των ανταρτών στο Σινά, βοηθώντας στην εξάλειψη της απειλής για το Κάιρο με την παράλληλη διασφάλιση των συνόρων του Ισραήλ στην περιοχή.

Για λόγους διακριτικότητας τα ισραηλινά αεροπορικά μέσα που βομβαρδίζουν περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα στόχους των παρακλαδιών του ISIS δεν φέρουν τα διακριτικά της Αεροπορίας του Ισραήλ.

Συνολικά, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 100 αεροπορικές αποστολές κρούσης από το Ισραήλ εντός του Αιγυπτιακού εδάφους στο Σινά.

Για ευνόητους λόγους τόσο οι Ισραηλινοί, όσο και οι Αιγύπτιοι έχουν αποφύγει να κάνουν κάποια ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα παρα το γεγονός ότι η συνεργασία των δύο κρατών και την καταπολέμηση της Ansar Beit Al Maqdis της οργάνωσης παρακλάδι του ISIS στο Σινά ξεκίνησε το 2013 με την δολοφονία δύο στελεχών της από το Ισραήλ εντός Αιγυπτιακού εδάφους.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι υπεύθυνη και για την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους τον Οκτώβριο του 2015.

Ήταν λίγο μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό που οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν συστηματικά κατόπιν συνεννόησης με το Κάιρο να χτυπούν με την Αεροπορία τους αντάρτες της οργάνωσης Ansar Beit Al Maqdis, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή του Σινά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έχει σκοτώσει εκατοντάδες Αιγύπτιους στρατιώτες και Αστυνομικούς.

Όπως φαίνεται η κοινή απειλή που συνιστά το ISIS και η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχουν φέρει κοντά τις δύο χώρες που στο παρελθόν είχαν διεξάγει σκληρούς και σχεδόν ολοκληρωτικούς πολέμους. Σύμφωνα με την εφημερίδα δεν θα πρέπει να αιφνιδιαστούμε εαν στο μέλλον το Ισραήλ χρειαστεί να συνεργαστεί για την εξουδετέρωση των παραπάνω απειλών και με άλλες Αραβικές χώρες που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την ασφαλειά τους όπως το Τελ Αβίβ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.