Αρμενία: Η παραίτηση του Προέδρου της χώρας προαναγγέλει την στήριξη στην επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία

«Ο πρόεδρος δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να επηρεάσει τις θεμελιώδεις διαδικασίες της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και το έθνος».

Η δήλωση αυτή συνόδευε την επιστολή παραίτησης του Προέδρου της Αρμενίας,  Αρμέν Σαρκισιάν, στην οποία κρύβονται και οι λόγοι που τον οδήγησαν να αποχωρήσει τρία χρόνια πριν την λήξη της θητείας του.

Η παραίτηση Σαρκισιάν ήρθε σε μια περίοδο στην οποία ο ίδιος είχε σημαντική συμμετοχή στα διπλωματικά ανοίγματα της χώρας σε όλο τον κόσμο. Με την λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και χωρίς το βάρος μιας κατεχόμενης περιοχής, η Αρμενία άρχισε και πάλι να αποκτά σοβαρές διπλωματικές επαφές με πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Τουρκία.

Όμως οι τελευταίες εξελίξεις στο Καζακστάν και την Ουκρανία φέρνουν την Αρμενία ακριβώς εκεί που την είχε βρει το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, σε ένα ρόλο υποτέλειας απέναντι στην Μόσχα.

Αυτός ο ρόλος την ανάγκασε το 2014 να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Σήμερα η Αρμενία θα εξαναγκαστεί από την Μόσχα να δώσει την στήριξη της και σε μια επέμβαση στην Ουκρανία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει την Αρμενία και πάλι μακριά από την προσπάθεια της να απεγκλωβιστεί από την Ρωσία, με τον πρώην (πλέον) πρόεδρο της Αρμενίας να μην επιθυμεί να συμβεί επί θητείας του

ViaDiplomacy Newsroom