Άσκηση προσομοίωσης καταδρομικής επιχείρησης σε Ιρανική πυρηνική εγκατάσταση από τους Ισραηλινούς

Μυστική αποστολή εξομοίωσης καταδρομικής ενέργειας μέσα στο Ιράν πραγματοποίησε σύμφωνα με την Wall Street Journal το Ισραήλ το 2012.

Όπως αποκαλύπτει η WSJ Ισραηλινά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρου του Ιράν και σύντομα εξήλθαν αυτού σε μια άσκηση προσομοίωσης αποβίβασης καταδρομέων οι οποίοι είχαν στόχο την ανατίναξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Fordow οι οποίες βρίσκονται πλησίον την πόλης Qom νότια της Τεχεράνης.

Στις εγκαταστάσεις αυτές που κάποτε αποτελούσαν βάση των Φρουρών της Επανάστασης το Ιράν δημιούργησε ένα από τα πολλά κέντρα εμπλουτισμού ουρανίου με 3000 μηχανές φυγοκέντρισης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα μόλις οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν την άσκηση των Ισραηλινών κινητοποίησαν τους μηχανισμούς παρακολούθησης, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν σε δυσχερές σημείο αφού δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των ΗΠΑ από το Ισραήλ για αυτή την άσκηση.

Επιπλέον οι ΗΠΑ έστειλαν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και έθεσαν σε κινητοποίηση τα αεροσκάφη που σταθμεύουν στην περιοχή.

Παράλληλα κράτησαν σε απόλυτη μυστικότητα τις επαφές που είχαν με Ιρανούς αξιωματούχους στο Ομάν με στόχο την επίτευ6ξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Τέλος η εφημερίδα σημειώνει το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για την αγορά 6 αρχικά V-22 Osprey τα οποία μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν σαν ελικόπτερα ενώ η πλεύση τους πραγματοποιείται κανονικά όπως ένα ελικοφόρο μεταφορικό αεροσκάφος.

Τα ελικόπτερα επρόκειτο να παραγγελθούν το 2013 ώστε να παραδοθούν το 2015 με κατεπείγουσα διαδικασία αλλά τελικά η αρχική συμφωνία δεν προχώρησε.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατάλληλα από τους Ισραηλινούς για μια επιχείρηση όπως αυτή που δοκίμασαν το 2012 αφού τα V-22 Osprey μπορούν να ίπτανται με ταχύτητα 446 χλμ την ώρα στο επίπεδο της θάλασσας έχουν εμβέλεια 722 χλμ μπορούν να ανεφοδιαστούν στον αέρα και το πιο σημαντικό μπορούν να προσγειωθούν κοντά στο στόχο κάθετα όπως τα ελικόπτερα.

Τα V-22 μπορούν να μεταφέρουν μια ομάδα 24 ανδρών σε καθίσματα ή 32 χωρίς καθίσματα. Επομένως τα 6 αεροσκάφη που επιθυμούσε να αγοράσει το Ισραήλ θα μπορούσαν να μεταφέρουν μια ομάδα τουλάχιστον 144 ανδρών.

Όμως τελικά τα σχέδια του Ισραήλ όπως φαίνεται άλλαξαν αφού ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί εκτιμούσαν ότι μια καταδρομική επιχείρηση βαθία μέσα στο Ιράν για την καταστροφή των εγκαταστάσεων του θα ήταν

Γιώργος Τσιμπούκης