Χασάν Νασράλα σε Μακρόν: Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για ειρήνη στον Λίβανο

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι το σιιτικό κίνημά του είναι «ανοιχτό» σε μια γαλλική πρόταση για ένα νέο πολιτικό σύμφωνο για τον Λίβανο, εφόσον υπάρχει εθνική συναίνεση.

«Στην τελευταία του επίσκεψη στο Λίβανο, ακούσαμε μια έκκληση από τον Γάλλο πρόεδρο για μεταρρυθμίσεις… σήμερα είμαστε ανοιχτοί σε μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα», δήλωσε ο Νασράλα σε ομιλία του σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Αλλά έχουμε μια προϋπόθεση: αυτή η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί… με τη θέληση και τη συγκατάθεση των όλων των Λιβανέζων», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στη Βηρυτό την Τρίτη σε μια προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου που εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης ικανής να ανορθώσει τη χώρα. «Αν αφήσουμε τον Λίβανο, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν έκανε λόγο για ψήφιση του νόμου κατά της διαφθοράς, μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και του τραπεζικού συστήματος. «Αν δεν γίνουν αυτά, η λιβανική οικονομία θα καταρρεύσει και το μόνο θύμα θα είναι ο λαός του Λιβάνου (…) που δεν μπορεί να εξοριστεί». 

ViaDiplomacy Newsroom