Δ. Παπαδημούλης: «H ενωμένη Eυρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως» (video)

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, πραγματοποίησε παρέμβαση σήμερα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο συζήτησης προτεραιότητας για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της Τρίτης καθώς και της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου.

Ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και του προέδρου του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς που προέδρευσε της συζήτησης, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κύριε Τουσκ, κ. Γιούνκερ, κ. Τίμερμανς, κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, η ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, είναι όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός δεν θέλουν το Grexit σε ποσοστό 80%. Το απορρίπτουν επίσης κατηγορηματικά και η Κομισιόν και το Συμβούλιο. Γιατί θα προκαλέσει ένα τεράστιο κόστος, οικονομικό, κοινωνικό, γεωπολιτικό. Το κόστος αυτό έχει μετρηθεί και είναι τεράστιο. Χρειάζεται λοιπόν να κάνετε όλοι, έμπρακτα, επειγόντως και μέχρι την Κυριακή, ό,τι χρειάζεται-whatever it takes όπως είπε για τα δικά του θέματα ο κύριος Ντράγκι, ώστε να φύγει οριστικά η λέξη Grexit από το λεξιλόγιο της ευρωπαϊκής συζήτησης.  

Μακριά από τα λάθη του παρελθόντος που προκάλεσαν τεράστια ύφεση και ανεργία και απίστευτο κοινωνικό πόνο στην πατρίδα μου την Ελλάδα. Και πρέπει σε αυτό, έμπρακτα, να προσπαθήσουν και η Κομισιόν και το Συμβούλιο και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Κύριε Βέμπερ, σταματήστε να προσβάλλετε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σταματήστε να παίζετε με τα σπίρτα μέσα σε μια αποθήκη καυσίμων!

Κυρία Λεπέν και κ. Φάρατζ, σταματήστε να παίζετε στην πλάτη των Ελληνίδων και των Ελλήνων το λαϊκίστικο παιχνίδι σας για να προωθήσετε τις ακροδεξιές επιδιώξεις σας.

Εμείς θέλουμε την Ελλάδα όχι αποικία χρέους, αλλά αξιοσέβαστο μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας χρειάζεται όχι να δραπετεύσει από την Ευρώπη, αλλά ένα πρόγραμμα ισχυρών αλλαγών, για ισορροπημένα δημόσια οικονομικά, ισχυρότερη οικονομία, μείωση της ανεργίας, καλύτερη διοίκηση και όχι πελατειακό κράτος, πιο δίκαιο και αποδοτικό φορολογικό σύστημα, περιορισμό της φοροδιαφυγής -να πληρώσουν επιτέλους και οι πλούσιοι και οι ισχυροί για να σπάσει το προνόμιο των ολιγαρχών που εμποδίζει και τον υγιή ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα-, περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς… Και για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης, πρέπει κύριε Γιούνκερ – και η Κομισιόν, κύριε Τουσκ – και το Συμβούλιο, να δώσουν μια λύση με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά στο πρόβλημα του χρέους. Να μην κάνουν πως δεν ακούν τις προτάσεις και τις εκθέσεις του ΔΝΤ.

Και πρέπει επιτέλους, να βοηθήσουν για μια αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας με εμπροσθοβαρή αξιοποίηση υπαρχόντων και νέων κοινοτικών πόρων.

Δεν είναι ώρα για αμοιβαία επίρριψη ευθυνών, δεν είναι ώρα για blame game. Το κόστος ενός Grexit είναι απαγορευτικό για όλους και όχι μόνο για την Ελλάδα. Δεν είναι ώρα να πετάει ο ένας το μπαλάκι στο τερέν του άλλου κύριε Γιούνκερ. Φτάνει πια αυτό το τένις, στην πλάτη των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Το κοινό συμφέρον είναι η λύση με μια Ελλάδα αναπτυσσόμενη, αξιοσέβαστο και ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και όχι αποικία χρέους. Η Ευρωζώνη οφείλει να αποφύγει έναν ακρωτηριασμό, και είμαι βέβαιος ότι μέχρι την Κυριακή οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και  της Δημοκρατίας θα κερδίσουν, καθώς και ότι οι ακραίες δυνάμεις του διχασμού και της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, θα ηττηθούν συντριπτικά».

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.