Δεχόμαστε ως καλή την Συμφωνία, το Έθνος τους όμως πιο είναι;

Η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως από την Συμφωνία των Πρεσπών δεν προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει παραχωρήσει ιθαγένεια και γλώσσα.

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι η Συμφωνία είναι ο τέλειος συμβιβασμός για την Ελλάδα, τους αλλάξαμε το όνομα, τους αλλάξαμε το σύνταγμα, τα βιβλία και γενικά όλο τον φωτισμό. Όμως με βάση την Συμφωνία δεν ξέρουμε πως να τους αποκαλέσουμε.

«Βορειομακεδονές» δεν είναι, Αλβανοί δεν είναι, Βούλγαροι δεν είναι (αν και συνεννοούνται τέλεια), «Μακεδόνες» δεν είναι γιατί δεν υπάρχει τέτοιο Έθνος, και τέλος Σλάβοι δεν μπορεί να είναι αφού πρόκειται για φύλλο.

Οι ίδιοι από την πλευρά τους συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι είναι «Μακεδόνες» και μάλιστα με πείσμα όπως είδαμε και από τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ. Τότε τι ακριβώς έχει λύσει η Συμφωνία, αφού είμαστε και πάλι στην προηγούμενη, δηλαδή, αυτοί λένε ότι είναι «Μακεδόνες» και εμείς δεν ξέρουμε πως να τους αποκαλέσουμε.

Βέβαια, αυτό ισχύει για εμάς, τους Έλληνες, για τον υπόλοιπο κόσμο και αφού τους παραδώσαμε το επίθετο «Μακεδονικός», είναι «Μακεδόνες»

Τώρα ας ξαναδούμε αν είναι καλή η Συμφωνία, τι προβλήματα προκύπτουν, και είναι ικανή να τα λύσει όταν περάσει η πενταετία προσαρμογής. Ναι, για 5 χρόνια οι Σκοπιανοί θα είναι σε κατάσταση προσαρμογής, θα αναφέρουν ότι είναι «Μακεδόνες» και θα μας λένε, «μας ξέφυγε». Μετά από 5 χρόνια ποιος θα θυμάται το όνομα, όπως είχε πει κάποτε και ένας άλλος μεγάλος πολιτικός

Πέτρος Ούτσης