Δένδιας: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση το Κυπριακό

Στην ανάγκη για την άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έδωσε έμφαση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, σημειώνοντας άλλωστε ότι αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παράλληλα, όπως τόνισε, η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε, ακόμη, ότι η Αθήνα βρίσκεται σε «πλήρη και απόλυτο συντονισμό» με τη Λευκωσία, προκείμενου να επιτύχει τον στόχο για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής.

Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια λύση που θα κινείται εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και η οποία θα εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο η αποχώρηση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων όσο και ο τερματισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.

«Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του ’60», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας είπε ακόμη: «Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς η ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές, επίσης, ενέργειες».

«Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη», επεσήμανε.

Η συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να συζητηθεί η έναρξη της προετοιμασίας για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τα όσα συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, η σύγκληση του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η αμοιβαία επιθυμία για βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά και για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

ViaDiplomacy Newsroom