Διευρύνθηκε το προγεφύρωμα του Συριακού Στρατού στην βόρεια όχθη του Ευφράτη

Με τον πλέον επίσημη τρόπο από το Syrian Observatory for Human Rights επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες για την διεκπεραίωση των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην βόρεια όχθη του Ευφράτη, αφού όπως ανακοινώθηκε σήμερα ο Στρατός κατέλαβε τα χωριά Marat και Madhlum.

Όπως αναφέρουν οι πηγές ο κύριος όγκος των δυνάμεων του Συριακού Στρατού και οι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι κατέλαβαν και δημιούργησαν ένα αξιόλογο προγεφύρωμα στην βόρεια όχθη του ποταμού στην περιοχή Hawijah Saqr και ακολούθως προέλασαν προς τα βόρεια.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε αρχικά από την επίλεκτη δύναμη του Συριακού Στρατού η οποία ονομάζεται «Κυνηγοί του ISIS» και η οποία άνοιξε το δρόμο για τον κύριο όγκο των δυνάμεων ο οποίος διεκπεραιώθηκε το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου προς τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου.

Στο βόρειο τμήμα της Deir Ez Ζor οι δυνάμεις των Τίγρεων της επίλεκτης δύναμης του Συριακού Στρατού κατέλαβαν τα δύο χωριά Shumaytah και Al-Hamad καθώς και τις πετρελαιοπηγές της περιοχής προετοιμάζοντας το έδαφος για την δεύτερη διεκπεραίωση των Συριακών δυνάμεων στην βόρεια όχθη του Ευφράτη ολοκληρώνοντας την λαβίδα για τον εγκλωβισμό των δυνάμεων του ISIS, τον πλήρη έλεγχο της πόλης και στις δύο όχθες του ποταμού και επιδιώκοντας την αποκοπή της οδού προέλαση των δυνάμεων του SDF προς την Deir Ez Ζor.

Η προέλαση των Συριακών δυνάμεων υποστηρίζεται εντατικά από την Ρωσική Αεροπορία η οποία έχει καθαρίσει την ευρύτερη περιοχή από τις αιφνιδιαστικές και απελπισμένες προσπάθειες του ISIS να ανατρέψει την κατάσταση.

Γιώργος Τσιμπούκης