Διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ: Στόχος τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας να λειτουργήσουν ως ένα

Το σχέδιο του επενδυτικού πλάνου της ΟΝΕΧ στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία αποκάλυψε ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος, ενώπιον τεσσάρων υπουργών, του Αδωνη Γεωργιάδη, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Γιάννη Βρούτση και του Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σύρο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, στόχος είναι τα δύο ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας να λειτουργήσουν ως ένα και όχι ανταγωνιστικά.

«Σκοπός μας είναι τα ναυπηγεία να είναι οικονομικά αυτόνομα» τόνισε ο κ. Ξενοκώστας και απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, συμπλήρωσε: «…και ειδικά της Ελευσίνας να μην στηρίζεται μόνο στα ναυπηγικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού».

Επίσης αποκάλυψε ότι το Νεώριο θα αγοράσει μια νέα δεξαμενή ANAMAX Plus, κόστους 10-15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να φέρουν στο ναυπηγείο ακόμη 50 πλοία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα περιβαλλοντικά μέτρα που έχει λάβει το Νεώριο.

Όπως είπε μιλώντας στο ΝΜ ο κ. Ξενοκώστας, «ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει γίνει στο Αιγαίο τις τελευταίες 10ετίες. Καταφέραμε και απομακρύναμε με ανακύκλωση 85.000 τόνους σκουπιδιών αμμοβολής που είχαν ξεμείνει στο ναυπηγείο 25 χρόνια. Ανακυκλώθηκαν όλα σε τσιμεντοβιομηχανίες. Καθάρισε ο χώρος όπου θα ξεκινήσουμε τις καινούργιες επενδύσεις για την επανεργοποίηση χώρων για τη ναυπήγηση σκαφών 85 μέτρων 2.500 τόνων για Mega yachts ή θα μπορεί υποστηρίζει και το ελληνικό και αμερικανικό στόλο που πλέει στο Αιγαίο. Θα καλύπτει οτιδήποτε έκτακτο ή μη. και χώρων στεγάστρων νέων κατασκευών όπου αισιοδοξούμε και σχεδιάζουμε ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ η κορβέτα που ναυπηγούμε σε συνεργασία με τα ισραηλινά ναυπηγεία».

Επίσης έκανε παρουσίαση εκπρόσωπος του Ομίλου Μυτιληναίου της ΜΕΤΚΑ Zeologic, η οποία έχει αναλάβει τις ατμοσφαιρικές και τις θαλάσσιες μετρήσεις για λογαριασμό του ναυπηγείου και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Τζέφρι Πάιατ: Η Ελευσίνα σήμερα είναι success story

Το ναυπηγείο του Νεωρίου είναι ένα θαύμα, είπε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ. «Πριν τρία χρόνια που ήρθα ήταν όπως η Ελευσίνα σήμερα και τώρα είναι ένα success story. Θέλουμε να ακούσουμε από τους 4 υπουργούς σήμερα πώς θα υπάρξει συνέργεια μεταξύ Νεωρίου και Ελευσίνας».

Ο κ. Πάιατ συμπλήρωσε ότι «στην Ελευσίνα στόχος είναι να έρθουν περισσότερα ελληνικά και αμερικανικά πλοία . Επίσης θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στους εργαζόμενους του ναυπηγείου που έχουν υψηλή τεχνογνωσία και όραμα».

Γεωργιάδης: Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας

«Η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την τεράστια πρόοδο που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό και με τη βοήθεια της προηγούμενης κυβέρνησης», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνης Γεωργιάδης.

Παναγιωτόπουλος: Άκρως απαραίτητες οι εργασίες και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού

«Η Ελευσίνα διευρύνει τις προοπτικές της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Οι εργασίες και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι άκρως απαραίτητες δεδομένων των συνθηκών. Είναι αισιόδοξο ότι η βιομηχανία αρχίζει και κινείται και πλέον υπάρχουν κι άλλες προτάσεις για ναυπηγήσεις πλοίων του πολεμικού ναυτικού κι αυτό δείχνει κινητικότητα στη ναυπηγική βιομηχανία», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Βρούτσης: Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση νέων εργαζομένων για τα ναυπηγεία

Το ναυπηγείο Νεωρίου είναι η πυξίδα για το μέλλον της χώρας, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Οσα συμβαίνουν στη ναυπηγοεπισκευαστική είναι φάρος για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα.

Πλακιωτάκης: Διαρκής η ανάπτυξη  των δυνατοτήτων του Ναυπηγείου της Σύρου

«Η Ελλάδα, κορυφαία παγκόσμια δύναμη στον χώρο της ναυτιλίας, οφείλει να έχει και αντίστοιχη ναυπηγική βιομηχανία. Η κυβέρνηση στηρίζει την επίτευξη του στόχου αυτού και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη διαρκή ανάπτυξη  των δυνατοτήτων του Ναυπηγείου της Σύρου, που κινούνται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μαρτίνος: Να πάρουμε τα πλοία μας από τα ναυπηγεία της Τουρκίας

Μεγάλο το ενδιαφέρον των υπουργών και του πρέσβη για το πλοίο του Ανδρέα Μαρτίνου που επισκευάζεται στα ναυπηγεία του Νεωρίου ειδικά μετά την πρότασή του να πάρουν οι Ελληνες εφοπλιστές τα πλοία τους από τα ναυπηγεία της Τουρκίας λόγω της Αγίας Σοφίας.

(πηγή:mewmoney,gr)

ViaDiplomacy Newsroom