Δύο φουσκωτές διασωστικές λέμβους του υποβρυχίου ARA San Juan εντόπισαν οι Αμερικανοί

Δύο φουσκωτές διασωστικές λέμβους που ανήκουν στο εξαφανισμένο υποβρύχιο  ARA San Juan (S-42) βρήκαν χτες 20 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί στο Νότιο Ατλαντικό.

Οι λέμβοι εντοπίστηκαν από το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου P-8A Poseidon που το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει στείλει στην Αργεντινή από την Κυριακή για να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Μια από τις λέμβους ήταν άδεια ενώ για την δεύτερη πραγματοποιείται έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι το υποβρύχιο εξέπεμψε για τελευταία φορά σήμα την περασμένη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και έκτοτε αγνοείται.

Ο εντοπισμός των δύο διασωστικών λεμβών επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι κάποια καταστροφικό ατύχημα συνέβη στο πλοίο ενώ η άδεια λέμβος προκαλεί προβληματισμό για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το σκάφος όταν το πλήρωμα του προσπάθησε να το εκκενώσει δηλ αν ήταν στην επιφάνεια ή σε κατάδυση.

Στην περιοχή επικρατούν εδώ και μέρες άσχημες καιρικές συνθήκες με κυματισμό που φτάνει τα 6 μέτρα. Στις έρευνες από χτες συμμετέχει και δεύτερο αεροσκάφος  P-8A Poseidon καθώς και ένα βρετανικό C-130

Γιώργος Τσιμπούκης