Δύο συμβάσεις ύψους 76,3 εκατ. δολαρίων στη ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή υποσυγκροτημάτων των Patriot

Δύο νέες συμβάσεις για την κατασκευή κυρίων υποσυγκροτημάτων και τμημάτων του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot ανέλαβε η ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ.

Το συνολικό ύψος των δύο συμβάσεων φτάνει τα 76,3 εκατ. δολάρια και ανατέθηκε στην ΜΕΤΚΑ από την ελληνική εταιρεία IDE – Intracom Defense Electronics, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τη Raytheon Company.

Τα συστήματα αυτά προορίζονται για πελάτη του εξωτερικού και η ελληνική εταιρεία ανέλαβε από την ελληνική εταιρεία IDE την κατασκευή, συναρμολόγηση και παράδοση του συνόλου των ημι-ρυμουλκούμενων οχημάτων και των βάσεων εκτόξευσης πυροβολαρχιών του συστήματος Patriot.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την έβδομη και όγδοη ανάλογη σύμβαση που λαμβάνει ΜΕΤΚΑ από το 2009 στο πλαίσιο των εξαγωγικών προγραμμάτων του συστήματος Patriot σε πέντε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι δύο νέες συμβάσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής συνεργασιών της Intracom Defense Electronics η οποία επιτρέπει στην εγχώρια βιομηχανία να εκμεταλλευτεί διεθνείς συνεργασίες.

Με την πολιτική των συνεργασιών των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, επιτυγχάνεται διάχυση προς περισσότερες επιχειρήσεις των εργασιών που ανατίθενται από το εξωτερικό στον εγχώριο κύριο ανάδοχο του έργου.

Κατά αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο κύκλος εργασιών ολοένα και περισσότερων ελληνικών βιομηχανιών οι οποίες αποκτούν διεθνώς αναγνωρισμένη εξειδίκευση σε τομείς της τεχνολογίας γεγονός που ανοίγει ορίζοντες για νέες παραγγελίες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.