Δραματικές εξελίξεις στα σύνορα – Κινητοποιούν δυνάμεις οι Σκοπιανοί για φυλάξουν τα σύνορα

«Εκτός ελέγχου» βρίσκεται πλέον η κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με εκατοντάδες απελπισμένους πρόσφυγες να επιχειρούν και να καταφέρνουν να περάσουν στο έδαφος ΠΓΔΜ και τις αρχές της γείτονος να τους στέλνει πίσω, εντείνοντας τις δυνάμεις της στην περιοχή και τα μέτρα ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές των Σκοπίων μεταφέρουν όσους πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα στη Γευγελή για να προχωρήσουν στη διαδικασία διοικητικής απέλασης.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως «ανοίγουν μέτωπο» με την Αθήνα, καθώς πηγές της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ φέρονται να κατηγορούν την Ελλάδα για όσα εξελίχθηκαν στην Ειδομένη. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Bojan Pancevski, κυβερνητικές πηγές της FYROM κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι οργάνωσαν το παράνομο πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Reppublica, το οποίο υποστηρίζει πως η Ελλάδα ωθεί εμμέσως 2.000 πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα με την Αλβανία΄.

Ειδικότερα, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει σε άρθρο της ότι «η Ελλάδα σπρώχνει 2000 πρόσφυγες προς την Αλβανία. Προς το παρόν είναι 162 αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000. Είναι σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «το χωριό στο οποίο στήθηκε το κέντρο υποδοχής βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τα αλβανικά σύνορα, και σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την ιταλική περιοχή της Απουλίας, όπου η στιγμή μιας νέας «ώρας Χ» των αποβιβάσεων μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο». Η ιταλίδα δημοσιογράφος θεωρεί ότι «η προσέγγιση των συνόρων με την Αλβανία μοιάζει με προαναγγελία χρονικού νέων «ταξιδίων της ελπίδας» προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας».

«Ο κίνδυνος, στον οποίο κάνουν αναφορά υπεύθυνοι των αστυνομικών αρχών, είναι, μικρά πλεούμενα να προσφέρουν την δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων από την ελληνική ακτή, από την στιγμή που η θάλασσα απέχει μόνον λίγο λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και ούτε σαράντα από την Φιλιππιάδα, όπου στήθηκε ένας άλλος καταυλισμός, και οι μετανάστες είναι φιλοξενούμενοι και όχι φυλακισμένοι, ελεύθεροι να απομακρυνθούν και να προσπαθήσουν να διασχίσουν την θάλασσα, ή τα ορεινά σύνορα με την Αλβανία. Σύνορα, τα περάσματα των οποίων ελέγχονται από την αστυνομία (και με την βοήθεια είκοσι αστυνομικών που έφτασαν από την Ιταλία), αλλά η αστυνομία δεν μπορεί, βέβαια, να πραγματοποιεί περιπολίες σε όλη τους την έκταση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

thetoc.gr

Via Diplomacy