Με ευθύνη του Κογκρέσου η Αεροπορία των ΗΠΑ δεν μπορεί να αναπληρώσει το απόθεμα βομβών

Σοβαρά προβλήματα στην αναπλήρωση των πυρομαχικών του οπλοστασίου της αντιμετωπίζει η Αεροπορία των ΗΠΑ, αφού καθημερινά χρησιμοποιούνται 100 πυρομαχικά ακριβείας από τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην Συρία και το Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τον προυπολογισμό για την παραγωγή νέων πυρομαχικών.

Πιο αναλυτικά, η συνεχιζόμενη αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή κατά του ISIS τείνει να μετατραπεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα για την Αεροπορία των ΗΠΑ, αφού όπως αναφέρουν τα στοιχεία των Αεροπορικών Δυνάμεων της Κεντρικής Διοίκησης οι Συμμαχικές και Αμερικανικές Αεροπορικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ συνολικά 98.532 βόμβες.

Η διαρκής χρήση των πυρομαχικών από τα Αμερικανικά αεροσκάφη στην Μέση Ανατολή τα τελευταία 3 χρόνια έχει απομειώσει σημαντικά τα αποθέματα πυρομαχικών, τα οποία όμως δεν αναπληρώνονται λόγω της δημοσιονομική αδράνειας του Κογκρέσου που έχει παγώσει τις δαπάνες για τους τρείς πρώτους μήνες του οικονομικού έτους 2018 σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές που είχαν εγκριθεί την αντίστοιχη περίοδο το 2017.

Όπως σημείωσε η Υπουργός Αεροπορίας Heather Wilson, το Κογκρέσο θα μπορούσε να είχε ψηφίσει εγκαίρως τον σχετικό προυπολογισμό, ώστε τα αναγκαία κονδύλια για την παραγωγή των πυρομαχικών της Αμερικανικής Αεροπορίας να είναι διαθέσιμα για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2018, το οποίο ξεκινά την 1η Οκτωβρίου του 2017 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2017.

Σύμφωνα με την Υπουργό, η αβεβαιότητα για το είδος των αποφάσεων και το μέγεθος του προϋπολογισμού που πρέπει να ψηφίσει το Κογκρέσο, επηρεάζει την ικανότητα της Αεροπορίας να συνεργαστεί με την Αμερικανική βιομηχανία και να προσδιοριστούν οι ποσότητες των πυρομαχικών που απαιτούνται.

Αν και οι δύο πλευρές αμυντική βιομηχανία και Αεροπορία, έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού διαπραγματεύσεις για τις αύξηση της ποσότητας πυρομαχικών ακριβείας που θα κατασκευαστούν, η αβεβαιότητα αναφορικά με το ύψος και την χρονική περίοδο που θα ψηφιστεί ο σχετικός προυπολογισμός από το Κογκρέσο προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Όπως δήλωσε η Υπουργός αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή το συντομότερο δυνατό.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με την καθυστέρηση της έναρξης της παραγωγής των νέων πυρομαχικών οι Αξιωματικοί της Αεροπορίας των ΗΠΑ μεταφέρουν στο θέατρο των επιχειρήσεων της Συρίας και του Ιράκ πυρομαχικά από άλλες περιοχές.

Για να γίνει αντιληπτό το επίπεδο των απαιτήσεων της Αμερικανικής Αεροπορίας σε πυρομαχικά αξίζει να σημειωθεί ότι η Αεροπορία ζήτησε για το οικονομικό έτος 2017 την παραγωγή και προμήθεια 1.500 πυραύλων AGM-114 Hellfire και το 2018 συνολικά 3.600 πυραύλων αυτού του τύπου.

Αντίστοιχα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τις απαιτήσεις της Αεροπορίας σε πυρομαχικά Small Diameter Bomb, τα οποία κατασκευάζονται από τις εταιρείες Boeing (SDB I  – GBU-39) και Raytheon (SDB II – GBU-53/B).

Συνολικά 4.500 βόμβες αυτής της κατηγορίας παραγγέλθηκαν το 2017 και περισσότερες από 7.300 Small Diameter Bombs προγραμματίζεται να παραγγελθούν για το 2018, εφόσον εγκριθεί ο προυπολογισμός από το Κογκρέσο.

Γιώργος Τσιμπούκης