Ενέργεια, μεταναστευτικό, ευρωτουρκικές σχέσεις στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου

Οι περιφερειακές εξελίξεις, το μεταναστευτικό, η ενέργεια, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στο επίκεντρο της 5ης Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, αναφορικά με το μεταναστευτικό, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, οι οποίες, όπως θα επισημάνει, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού αναδιανομών αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών.

Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την περιοχή, στις προοπτικές των ευρωτουρκικών σχέσεων, στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από τη γείτονα και στην ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

«Καλωσορίζω στο 5o SouthEUSummit στη Λευκωσία, τον φίλο Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter, o πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Αύριο το πρωί, οι κύριοι Αναστασιάδης και Τσίπρας θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, και της άφιξης στην Κύπρο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μακρόν

Κατ΄ιδίαν συνάντηση είχαν το απόγευμα της Τρίτης οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, συζήτησαν θέματα που αφορούν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητήματα διμερούς συνεργασίας και ειδικότερα θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για το Κυπριακό.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom