Έντι Ράμα – Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στον σταθμό Vision Plus TV και προχώρησε σε μία αναφορά για τα σύνορα με την Ελλάδα που προκάλεσε αίσθηση.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» είπε χαρακτηριστικά, τοποθετώντας έτσι και την Ελλάδα στις χώρες με τις οποίες η Αλβανία έχει συνοριακά ζητήματα.

«Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη», πρόσθεσε.

Να σημειώσουμε ότι στις 11/2/2018, ένα χρόνο πριν το Via diplomacy σε άρθρο του με τίτλο «Η Γεωπολιτική σημασία των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ήπειρο» σημείωνε «Για το λόγο αυτό, εκτός το θέμα των «Τσάμηδων», πληροφορίες του Viadiplomacy.gr αναφέρουν πως είναι έτοιμοι θέσουν και θέμα συνόρων. Σε φύλλο της η αλβανική εφημερίδα Shekulli αναφέρθηκε σε νόμο του 2008 ο οποίος αναφέρει πως η χώρα δεν έχει σύνορα αφού δεν γίνεται καμιά σαφή αναφορά στην οριοθέτηση της γεωγραφικής έκτασης της χώρας»

(Με πληροφορίες Καθημερινή)

Via Diplomacy