Εορτασμοί στο Κόσοβο για τα «20 χρόνια ελευθερίας» – Τιμήθηκε ο Κλίντον

Το Κόσοβο γιορτάζει την επέτειο των είκοσι ετών από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων και την αποχώρηση του σερβικού στρατού και της αστυνομίας.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού πραγματοποιούνται με το σύνθημα «Είκοσι χρόνια ελευθερίας», παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της πρώην ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Xιλιάδες πολίτες με αλβανικές και αμερικανικές σημαίες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Πρίστινας ενώ με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Τιμήθηκε ο Κλίντον

Το βραβείο του Τάγματος της Ελευθερίας απένειμε το Κόσοβο στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για τον ρόλο του στον τερματισμό του πολέμου, πριν από 20 χρόνια. Ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι απένειμε τη διάκριση στον Κλίντον, ευχαριστώντας τον για τη συνδρομή του στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου της ελευθερίας.

Ο Κλίντον, η πρώην ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ και άλλοι πολιτικοί βρέθηκαν στη τελετή για τα 20 χρόνια από την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι διώξεις Αλβανών από σερβικές δυνάμεις στο Κόσοβο, την πάλαι ποτέ σερβική επαρχία. Η νατοϊκή επιχείρηση που διήρκεσε 78 ημέρες τερμάτισε τη σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους. «Πάντα θα είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι ήμουν πρόεδρος των ΗΠΑ όταν χρειαζόσασταν βοήθεια», είπε ο Κλίντον κατά την απονομή.

Via Diplomacy