Επίσημη ένταξη στο Στόλο του Λιμενικού Σώματος/Ελληνική Ακτοφυλακή του Π.Α.Θ “090” Γαύδος (Vid.)

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης του νεότευκτου περιπολικού σκάφους ανοικτής θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής “090”, η οποία συνδιοργανώθηκε με την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου, έγινε ονοματοδοσία και ύψωση σημαίας του Π.Α.Θ. από την ανάδοχο, Δήμαρχο Γαύδου, Ευαγγελία Καλλίνικου.

Το Π.Α.Θ. 090 «ΓΑΥΔΟΣ» καλύπτει από το Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και διατίθεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, η ένταξή του ενισχύει την κεντρική στόχευση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την ισχυροποίηση της φύλαξης των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία.

Στην τελετή παρέστησαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Γιάννης Θεοτοκάς, Χρήστος Λαμπρίδης και Ιωάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Α΄ Πειραιά και Νησιών Ελένη Σταματάκη, ο βουλευτής ΝΔ Β Αθήνας και τέως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής ΝΔ Β΄ Πειραιά Ιωάννης Τραγάκης, ο βουλευτής Ανεξαρτήτων Ελλήνων Β΄ Πειραιά Δημήτριος Καμμένος, ο Πρέσβης της Ολλανδίας Caspar Veldkamp, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης Π.Ν. και αντιπροσωπεία του Πολεμικού Ναυτικού, οι Υπαρχηγοί Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχοι Λ.Σ Αθανάσιος Χονδρονάσιος και Νικόλαος Πατρινός, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Μαρκετάκης, ο επικεφαλής Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων ΕΛ.ΑΣ, Πλοίαρχος Λ.Σ. Δημοσθένης Παπαλεονάρδος, οι Διευθυντές Κλάδων Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και του λοιπού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου, εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, εκπρόσωποι του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επίτιμοι Αρχηγοί του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, οι Πρόεδροι της Λέσχης Λ.Σ. και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ καθώς και εκπρόσωποι της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής του νεότευκτου σκάφους.

Το Π.Α.Θ. “090” «ΓΑΥΔΟΣ» παραγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά έναντι του ποσού των 28,8 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα απόκτησης του πλοίου χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε με 75% και 25% από εθνικούς πόρους, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 40 εκατ. ευρώ.

Το νέο πλοίο έχει μήκος 58 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα βύθισμα 2,9 μέτρα μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβους χάρις στους δύο κινητήρες diesel MTU που διαθέτει. Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του, τις 21 ημέρες.

ΠΑΘ 090 Α

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο λέμβους εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε μια κλίνη στην πρύμνη του σκάφους έτοιμη για την πραγματοποίηση αποστολής έρευνας και διάσωσης ή νηοψίας.

Το DAMEN STAN PATROL 5509 έχει δυνατότητα διατήρησης πλεύσης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η γάστρα του κατασκευάζεται από χάλυβα, η υπερκατασκευή του από κράματα αλουμινίου, ενώ οι ναυπηγικές γραμμές της έχουν βελτιστοποιηθεί για υψηλή απόδοση με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου AxeBow (πέλεκυ).

Το σκάφος δεν διαθέτει οπλισμό μπορεί όμως να λάβει μια τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα οπλισμού στην πλώρη όπου υπάρχει και η κατάλληλη υποδομή

Το Π.Α.Θ. 090 «ΓΑΥΔΟΣ» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 26 Οκτωβρίου του 2015 και έκτοτε συμμετέχει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης μεταναστών/προσφύγων.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.