Επίθεση με ρουκέτες δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Δύο ρουκέτες έπεσαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, τόνισαν πηγές ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, δύο μεγάλων δυνάμεων που επιχειρούν στο Ιράκ.

«Δύο ρουκέτες Κατιούσα έπεσαν, η μία κοντά στην άκρη του κτιρίου της πρεσβείας και η άλλη τρία μέτρα μέσα από την πύλη του κτιριακού συγκροτήματος της πρεσβείας», δήλωσε μια πηγή ασφαλείας μέσα στην Πράσινη Ζώνη.

Στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μία οχυρωμένη περιοχή στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, βρίσκονται οι έδρες της ιρακινής κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και τα κτίρια που στεγάζουν διπλωματικές αποστολές, ανάμεσά τους και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένας τρίτος πύραυλος έπεσε στον ποταμό Τίγρη, δίπλα στην Πράσινη Ζώνη, πρόσθεσε η πηγή.

Ένας Ιρακινός αξιωματικός της αστυνομίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δύο ρουκέτες Κατιούσα έπεσαν μέσα στην Πράσινη Ζώνη, όχι μακριά από την αμερικανική πρεσβεία». Όπως είπε, οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την νότια Βαγδάτη, όπου έχουν εγκατασταθεί πολλοί παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές που φέρουν τη στήριξη της Τεχεράνης.

Η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε πως «δύο ρουκέτες» έπεσαν στην άκρη της Πράσινης Ζώνης, συμπεριλαμβανομένης μίας στον Τίγρη ποταμό, χωρίς να αναφέρει την αμερικανική πρεσβεία.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα, ή ζημιές από την επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρχει ανάληψη ευθύνης.
Ενώ η Βαγδάτη έχει απευθύνει έκκληση επί μήνες να διασφαλιστεί ότι η κρίση ΗΠΑ-Ιράν δεν θα διαχυθεί στην ιρακινή επικράτεια, οι σειρήνες της αμερικανικής πρεσβείας των ΗΠΑ χτύπησαν δύο φορές μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με πηγές μέσα από την Πράσινη Ζώνη.

Η τελευταία επίθεση αυτού του είδους ήταν στις 19 Μαΐου, όταν μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε προς την Πράσινη Ζώνη, λίγες μόνο ημέρες αφότου η αμερικανική κυβέρνηση απέσυρε μεγάλο μέρος του διπλωματικού τους προσωπικού από την πρεσβεία της Βαγδάτης, θεωρώντας ότι οι ένοπλες ιρακινές οργανώσεις, οι φιλικές προς το Ιράν, συνιστούν «άμεση» απειλή κατά του αμερικανικού προσωπικού.

Επειτα από πολλά χρόνια βίας και συγκρούσεων, μεταξύ άλλων και με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, το Ιράκ εξακολουθεί να πλήττεται από σποραδικές αιματηρές επιθέσεις.

ViaDiplomacy Newsroom