Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψω οι “τρομοκράτες” να φορέσουν την στολή του Συριακού Στρατού

Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η ρωσοτουρκική συμφωνία για τη βόρεια Συρία, την οποία συνομολόγησαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, το βράδυ της Τρίτης. Φάλαγγα της ρωσικής στρατονομίας διέσχισε τον ποταμό Ευφράτη και αναπτύχθηκε στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στην ανατολική όχθη. Τα ρωσικά στρατεύματα θα αναλάβουν την ασφάλεια της πόλης αφού ολοκληρωθεί η απόσυρση της YPG, τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να έρθουν τουρκικά στρατεύματα στο Κομπάνι, ούτε στο Μανμπίτζ της δυτικής όχθης.

Βάσει της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν, η YPG καλείται να εκκενώσει εντός 150 ωρών, από το βράδυ της Τρίτης, όλες τις περιοχές που ελέγχει κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και σε βάθος 30 χλμ. από αυτά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε χθες τους Κούρδους ότι αν δεν αποσυρθούν οι στρατιώτες τους, τότε «οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατονομία θα πρέπει να αποχωρήσουν», οπότε οι Κούρδοι «θα βρεθούν υπό το βάρος του τουρκικού στρατού».

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Σότσι, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί «να φορέσουν οι τρομοκράτες (δηλαδή οι Κούρδοι) τις στολές του συριακού στρατού και να μείνουν στα σύνορα», απείλησε δε εκ νέου ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αποχώρηση της YPG, η Τουρκία θα επανέλθει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

ViaDiplomacy Newsroom