Ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας από την ΝΔ για τα Ιμία

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Α. Τσίπρα και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο, κατέθεσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος από κοινού με τον Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Κικίλια.

Αφορμή για τη γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση στάθηκε το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ (20.11.2018), το οποίο κάνει λόγο για «μηδενική ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή των Ιμίων τους τελευταίους τρεις μήνες, χάρη -σύμφωνα πάντα με την τουρκική πλευρά- «στη δημιουργία από την Τουρκία στρατιωτικού παρατηρητηρίου (φυλάκιο με ραντάρ που παρακολουθεί το Αιγαίο) στην παρακείμενη νησίδα Τσαβούς».

Ειδικότερα το τηλεγράφημα μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «οι Έλληνες στρατιώτες που παραβίαζαν κάθε μέρα τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 25 συναπτά έτη, τώρα φαίνεται ότι δεν περνούν καν από την περιοχή, μετά τη στρατιωτική βάση στο Τσαβούς, και παρακολουθούν μόνο τις βραχονησίδες Ίμια από την Καλόλιμνο. Γύρω από τις βραχονησίδες, ένα σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής κάνει επί 24ώρου βάσεως περιπολία και εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες».

Υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω τηλεγράφημα του πρακτορείου ΙΗΑ αναπαρήχθη από σχεδόν το σύνολο του τουρκικού Τύπου και των ΜΜΕ. Όμως, ουδεμία, επίσημη ή μη, διάψευση της εν λόγω ανταπόκρισης υπήρξε από ελληνικής πλευράς.

Με σκοπό να σπάσουν την απαράδεκτη αυτή σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης, οι Τομεάρχες Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας απευθύνουν στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας τέσσερα καίρια ερωτήματα ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις:

1.      Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το προαναφερόμενο τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ; Ναι ή όχι;

2.      Εάν όχι, γιατί δεν έχει έως αυτή τη στιγμή διαψευσθεί από την ελληνική κυβέρνηση;

3.      Αν ναι, για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η κατάσταση ελληνικής απουσίας ή μειωμένης παρουσίας, στην κρίσιμη και εθνικά ευαίσθητη περιοχή των Ιμίων;

4.      Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ αρνητική κατάσταση;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης  

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  – τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Α. Τσίπρα,

            – τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Καμμένο

Θέμα: Μηδενική ελληνική παρουσία στην περιοχή των Ιμίων

Τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ (20.11.2018) κάνει λόγο για μηδενική ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή των Ιμίων εδώ και ένα τρίμηνο. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη δημιουργία από την Τουρκία στρατιωτικού παρατηρητηρίου (φυλάκιο με ραντάρ που παρακολουθεί το Αιγαίο) στην παρακείμενη νησίδα Τσαβούς.

Ειδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «οι Έλληνες στρατιώτες που παραβίαζαν κάθε μέρα τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 25 συναπτά έτη, τώρα φαίνεται ότι δεν περνούν καν από την περιοχή, μετά τη στρατιωτική βάση στο Τσαβούς, και παρακολουθούν μόνο τις βραχονησίδες Ίμια από την Καλόλιμνο. Γύρω από τις βραχονησίδες, ένα σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής κάνει επί 24ώρου βάσεως περιπολία και εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες».

Υπογραμμίζεται ότι ουδεμία, επίσημη ή μη, διάψευση της εν λόγω ανταπόκρισης υπήρξε από ελληνικής πλευράς.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας:

1.    Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το προαναφερόμενο τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ; Ναι ή όχι;

2.    Εάν όχι, γιατί δεν έχει έως αυτή τη στιγμή διαψευσθεί από την ελληνική κυβέρνηση;

3.    Αν ναι, για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η κατάσταση ελληνικής απουσίας ή μειωμένης παρουσίας, στην κρίσιμη και εθνικά ευαίσθητη περιοχή των Ιμίων;

4.    Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ αρνητική κατάσταση;

Οι  ερωτώντες Βουλευτές

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Κικίλιας Βασίλειος

Via Diplomacy