Έξυπνο πυρομαχικό 40×46χλστ Χαμηλής Ταχύτητας αναπτύσσουν η Aselsan και η ΜΚΕΚ

Ακόμη μια συμφωνία μεταξύ τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών  για την ανάπτυξη ενός νέου πυρομαχικού αποκαλύφτηκε τρείς μήνες από την υπογραφή της.

Πρόκειται για την συμφωνία μεταξύ των εταιρειών  Aselsan και ΜΚΕΚ η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF 2017 η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή ενός έξυπνου πυρομαχικού των 40×46χλστ Χαμηλής Ταχύτητας (Low Velocity) το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί από ένα εκτοξευτή που μπορεί να τοποθετηθεί σε τυφέκιο εφόδου (UBGL – Underbarrel Grenade Launchers), είτε σε ένα αυτόνομο εκτοξευτή.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται από το 2010 για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός νέου έξυπνου πυρομαχικού προγραμματισμένης ανάφλεξης διαμετρήματος των 35 χλστ για τα αντιαεροπορικά πυροβόλα GDF-006 τα οποία βρίσκονται υπο εκσυγχρονισμό από την ΜΚΕΚ.

Το νέο πυρομαχικό εκτιμάται ότι θα διαθέτει μηχανισμό που θα επιτρέπει την ανάφλεξη του πριν από την πρόσκρουση στο στόχο επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο καταστροφικό αποτέλεσμα αποτρέποντας στον εχθρό την δυνατότητα να καλυφθεί. Εάν τελικά οι δύο εταιρείες καταφέρουν να αναπτύξουν ένα πυρομαχικό με αυτή την ιδιότητα τότε θα έχουν επιτύχει να προσφέρουν στην αγορά της Μέσης Ανατολής ένα νέο επαναστατικό πυρομαχικό.

Η εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Τουρκικό κράτος με το PKK εδώ και 33 χρόνια έχει επιτρέψει στην συσσώρευση σημαντικής εμπειρίας στον Τουρκικό Στρατό ο οποίος μεταφέρει στις εγχώριες εταιρείες τις προτάσεις του για την βελτίωση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών καθώς και την ανάπτυξη νέων συστημάτων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.