Ευκαιρία για την Θράκη το ξήλωμα των Τουρκικών Παράλληλων Δομών στην Αυστρία

Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ενδέχεται να απελαθούν από την Αυστρία

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα απελάσει πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα κλείσει επτά τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».

«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνισε ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».

Στην Θράκη, αν και το ανατρεπτικό Ισλάμ της περιοχής δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της Ευρώπης και του Τούρκου Προέδρου που επιχειρεί να εδραιώσει, με την χρηματοδότηση από την Τουρκία έχουν δημιουργηθεί σοβαρές Παράλληλες Δομές, με πιο σημαντική αυτή των παράτυπων μουφτήδων και των Ιμάμηδων.

Στην Θράκη υπάρχουν περισσότερα από 200 τζαμιά τα οποία χρηματοδοτούνται από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το κάθε τζαμί έχει έναν ιμάμη και τουλάχιστον άλλα τρία άτομα. Το μηναίο κόστος για αυτή την “μισθοδοσία” ξεπερνά τα 3000 ευρώ ανά τζαμί. Η πολιτεία αν θελήσει να ξηλώσει αυτό το παρακράτος μέσα στην Θράκη, το μόνο που έχει να κάνει είναι η εφορία να προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους. Όμως για να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή η χώρα, θα πρέπει όλους αυτούς τους Ιμάμηδες με κάποιο τρόπο να τους αντικαταστήσει, πράγμα πολύ δύσκολο .

Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής. Η διαφορά με τους μουσουλμάνους της Θράκης είναι ότι στην περιοχή ελάχιστοι έχουν Τουρκική συνείδηση, και όσοι την έχουν, την απέκτησαν από την οικονομική τους εξάρτηση. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν το χαρακτηριστικό όλων των μουσουλμάνων των Βαλκανίων, είναι τοπικοί πληθυσμοί οι οποίοι εξισλαμήσθηκαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στην Θράκη πολλοί μουσουλμάνοι νιώθουν ντροπή όταν τους αποκαλούν Τούρκους.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.