Φάγεζ αλ- Σάρατζ:«Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά»

«Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Φάγεζ αλ – Σάρατζ μια μόλις μέρα μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Σημειώνεται πως από την Παρασκευή, οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν κλείσει τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης δείχνοντας ποιος είναι ο αρχηγός στο παιχνίδι εξουσίας στην περιοχή και όλα τα παραπάνω καθώς οι ξένες δυνάμεις συναντήθηκαν στο Βερολίνο την Κυριακή για να τον προτρέψουν να σταματήσει την στρατιωτική εκστρατεία κατάληψης της Τρίπολης.

Ο πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράζ, του οποίου η κυβέρνηση έχει την έδρα της στην Τρίπολη, δήλωσε στο Reuters ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

«Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι», δήλωσε ο Σάρατζ σε συνέντευξη στο Βερολίνο.

“Ελπίζω ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθούν το θέμα”, είπε απαντώντας στο αν ήθελε αυτοί να πιέσουν τον Χάφταρ να άρει τον αποκλεισμό στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Επιπλέον,ο Σάρατζ δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ.

Ο Σαράτζ ωστόσο απέκλεισε να συναντηθεί με τον Χάφταρ.

“Για μένα είναι σαφές… Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά”, είπε ο Σάρατζ προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.
 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.