Γ. Τσίπρας: “H Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν ιδιαίτερο κόμβο του αραβικού κόσμου προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο”

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. μίλησε στο 4ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Forum, που διοργανώνεται από το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι διμερείς μας σχέσεις με τις αραβικές χώρες χρειάζονται μια φρέσκια αρχή και πρέπει να στηριχθούν σε πνεύμα οικοδόμησης μεγαλύτερης οικονομικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πληθώρα ευκαιριών για επενδύσεις που παρουσιάζονται στην Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως ο τουρισμός, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, οι υπηρεσίες υγείας, ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι νέες τεχνολογίες κλπ, ενώ τόνισε τη μέριμνα της ελληνικής πολιτείας για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των διμερών οικονομικών σχέσεων και ιδιαίτερα για την εξασφάλιση των επενδυτών, μέσα από διμερείς συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και Αμοιβαίας Προστασίας των Επενδύσεων.

Υπογράμμισε επίσης τις ελληνικές επενδύσεις και δραστηριότητες στις αραβικές χώρες, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα και στα σημαντικά έργα υποδομής που τους έχουν ανατεθεί στις χώρες αυτές, όπως το Μετρό της Ντόχα, λιμάνια, αεροσταθμούς, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ, έργα που τους ανατέθηκαν ακριβώς επειδή έχουν κερδίσει την αναγνώριση της ποιότητας, της τεχνογνωσίας τους και της επιχειρηματικής τους συνέπειας.

Τέλος, απηύθηνε κάλεσμα στους Άραβες επενδυτές και επιχειρηματίες να προτιμήσουν την Ελλάδα και τους διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δημόσιες αρχές θα σταθούν αρωγοί στα επιχειρηματικά και επενδυτικά τους σχέδια. Όπως σημείωσε: «Ο αραβικός κόσμος δεν είναι μόνο η φυσική γειτονιά για την Ελλάδα, αλλά επίσης η  Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν ιδιαίτερο κόμβο του αραβικού κόσμου προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.