Για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατασκευής φρακτών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης μιλά ο Σαρλ Μισέλ

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε σήμερα την Λευκορωσία για «κρατική τρομοκρατία» στην κρίση που έχει προκληθεί από την συρροή μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία, που αποτελούν επίσης το ανατολικό εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είναι σαφές ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι η εκδήλωση κρατικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που βρίσκεται στη Βαρσοβία.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι κατήγγειλε μία «διακριτική εκδίκηση» του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο για την υποστήριξη της Βαρσοβίας προς την λευκορωσική αντιπολίτευση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μπλοκάρει τις πτήσεις από την Μέση Ανατολή στην Λευκορωσία για να σταματήσει η ροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή Ενωση από τα ανατολικά εξωτερικά σύνορα, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να σκεφτεί αν είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φρακτών για να βοηθήσει χώρες σαν την Λιθουανία να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης απέναντι στην «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας.

Ο Σαρλ Μισέλ διευκρίνισε στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον πολωνό πρωθυπουργό ότι, βάσει της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό είναι νομικά εφικτό, βάσει του ισχύοντος ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την χρηματοδότηση υποδομών.

«Είμαι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η νομική άποψη του Συμβουλίου είναι απολύτως ξεκάθαρη», πρόσθεσε.

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Οι πρόσφυγες δεν αιτιολογούν ανέγερση τειχών, συρματοπλέγματα και βίαιες επαναπροωθήσεις

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να τηρούν το κράτος δικαίου και να μην εισέρχονται σε μια εξίσωση προς τα κάτω όταν αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ, δήλωσε σε ευρωβουλευτές ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιπο Γκράντι.

«Αυτές οι δοκιμασίες απλά δεν αιτιολογούν αντανακλαστικές αντιδράσεις που έχουμε δει σε ορισμένα μέρη – την ανεύθυνη ξενοφοβική ρητορική, την ανέγερση τειχών, συρματοπλέγματα και βίαιες επαναπροωθήσεις που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό προσφύγων και μεταναστών», τόνισε ο Γκράντι στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που βασίζεται στο κράτος δικαίου, πρέπει και μπορεί να πράξει καλύτερα και αναφορικά με ζητήματα κράτους δικαίου να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς άλλους».

ViaDiplomacy Newsroom