Η Αυστραλία πιέζει την Κίνα για έρευνα σχετικά με τον Covid-19

Η Αυστραλία αυξάνει την πίεση στην Κίνα σχετικά με τον χειρισμό του Covid-19, απαιτώντας από το Πεκίνο περισσότερη διαφάνεια για την προέλευση του ιού και τον τρόπο εξάπλωσης.

Ο Covid-19 πιστεύεται ότι εμφανίστηκε σε μια αγορά πώλησης άγριων ζώων στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν στα μέσα Νοεμβρίου περασμένου έτους. Έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μολύνοντας περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνοντας σχεδόν 160.000 από αυτούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζα Πέιν , δήλωσε ότι η ανησυχία της για τις μη διαφανείς διαδικασίες της Κίνας, οι οποίες όπως ανέφερε βρίσκονται «πολύ υψηλό σημείο».

«Τα ζητήματα γύρω από τον κοροναϊό είναι ζητήματα ανεξάρτητης αναθεώρησης και νομίζω ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Πέιν στην τηλεόραση ABC. «Στην πραγματικότητα, η Αυστραλία θα επιμείνει απολύτως σε αυτό» συμπλήρωσε

Η Αυστραλία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία της προτού επιδεινώσει το σύστημα δημόσιας υγείας της, αναφέροντας 53 νέες περιπτώσεις την Κυριακή. Τα κρούσματα έφτασαν στο σύνολο τους τα 6.586, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Υπήρξαν 71 θάνατοι στην Αυστραλία. Το ποσοστό αύξησης σε νέες περιπτώσεις ήταν κάτω από 1% για επτά συνεχόμενες ημέρες – πολύ χαμηλότερο από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες.

Η έκκληση της Πέιν για έρευνα σχετικά με την Πανδημία έρχεται σε μια στιγμή τεταμένων σχέσεων μεταξύ της χώρας της και του πιο σημαντικού εμπορικού της εταίρου.

Οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί εν μέσω αυστραλιανών κατηγοριών για κινεζική ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις και ανησυχία για το τι βλέπει η Αυστραλία ως αυξανόμενη και αδικαιολόγητη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού.

«Η εμπιστοσύνη μου στην Κίνα βασίζεται μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μαρίζα Πέιν. «Η ανησυχία μου είναι η διαφάνεια και η διασφάλιση ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ανοιχτά» σημείωσε

Το αίτημα της Αυστραλίας για έρευνα έρχεται καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενισχύει την κριτική του για την Κίνα. Ο Τραμπ και  ανώτεροι αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού. Το Σάββατο, ο Τραμπ είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν ήταν «εν γνώσει της υπεύθυνη» για την πανδημία.

Η Κίνα απορρίπτει τέτοια κριτική λέγοντας ότι ήταν ανοιχτή για το ξέσπασμα και προειδοποιώντας τον κόσμο για αυτό.

 

ViaDiplomacy Newsroom