Η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια στριμώχνει Ρωσία και Κίνα

«Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν στη δεκαετία του ’90, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αρκετά κύματα απερίσκεπτης επέκτασης προς την Ανατολή, φέροντας την υποδομή του στα σύνορα της Ρωσίας. Και η επέκταση σήμερα έχει στόχο τα Δυτικά Βαλκάνια και απειλεί να υπονομεύσει την ήδη εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Κέλιν στο διεθνές συνέδριο «Μετασχηματισμός των Διεθνών Σχέσεων στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές», αυτό δήλωσε ο Αντρέι Κέλιν, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την άποψη ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. «Τώρα που το Μαυροβούνιο έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία ωθείται εκεί, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Θα αναγκαστούν να αγοράσουν αμερικανικά όπλα και στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι πιο ήρεμη», προσέθετε ο ίδιος.

Η Σερβία αμύνεται πίσω από την Κίνα

Το επόμενο διάστημα οι πιέσεις προς την Σερβία θα ενταθούν για ένταξη της στο ΝΑΤΟ, κάτι που όχι μόνο θα εκδιώξει την ολοκληρωτικά την Ρωσική επιρροή από τα Βαλκάνια συνολικά, αλλά θα δημιουργήσει και τις συνθήκες ελέγχου των Κινεζικών επενδύσεων στην χώρα.

Οι Σέρβοι επιδιώκουν μια πολιτική προσέγγισης με το Πεκίνο η οποία θα της δώσει την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την αναπόφευκτη ένταξη της στην Συμμαχία. Μάλιστα, στην υπογραφή διμερών συμφωνιών για την υλοποίηση έργων μεταφορικών υποδομών, με έμφαση στο σιδηροδρομικό τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10, ο οποίος θα συνδέει την κεντρική Ευρώπη με την Ελλάδα, προχώρησαν τα μέλη της σερβικής αντιπροσωπείας που συνοδεύουν τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Πεκίνο, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Tanjug».

Η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών τμημάτων του πανευρωπαϊκού διαδρόμου 10 στο έδαφος της Σερβίας είναι από τις πιο σημαντικές που υπεγράφησαν από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών, Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς.

Η ίδια υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, το οποίο θέτει τις βάσεις για τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επενδυτική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και ένα υπόμνημα με την εταιρεία «Power Construction Corporation of China Ltd» για την ανάπτυξη συνεργασίας για  το έργο του Μετρό του Βελιγραδίου.
Η αξία των έργων υποδομών μεταφορών που προβλέπονται από τη συνεργασία των δύο χωρών (Σερβίας – Κίνας) εκτιμάται περίπου στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Via Diplomacy