Η κρίση στην Ουκρανία ανησυχεί και πάλι την κυβέρνηση για τους Έλληνες της Μαριούπολης

Τις τελευταίες ημέρες στο Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης υπάρχει μια έντονη κινητοποίηση προσπαθώντας να απωδικοποιήσουν στα γεγονότα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, η Μαριούπολη κατέχει στρατηγική θέση, καθώς αποτελεί κόμβο των δικτύων που συνδέουν τη νοτιοδυτική Ρωσία, τη χερσόνησο της Κριμαίας και την ουκρανική ενδοχώρα. Το 2014 οι Έλληνες της πόλης είχαν βρεθεί στην μέση των συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους αυτονομιστές και τον Ουκρανικό στρατό. Μάλιστα, ομογενείς είχαν χάσει την ζωή τους μετά από έκρηξη οβίδας στο χωριό Σαρτάνα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μαριούπολη.

Τον Μάρτιο του 2014, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια συμβολική επίσκεψη του στην πόλη, είχε συναντήσεις με τους ομογενείς και στους οποίους είχε αναφέρει «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως, ως Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα σας έχει υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της»

Τον Αύγουστο όμως και υπό τον φόβο των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στον Ουκρανικό Στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές, το υπουργείο εξωτερικών αποδέχθηκε την εισήγηση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριου Παπανδρέου, για άμεση μεταφορά της έδρας του Γενικού Προξενείου και προσωρινή της μετεγκατάσταση στην πόλη του Ντνιπροπετρόβσκ, η οποία βρίσκεται εντός της προξενικής δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου.

 

Via Diplomacy