Η λύση στην Συρία κάνει ακόμα πιο επιθετική την Άγκυρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε πλήγματα της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, η οποία υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσο η πίεση της Δαμασκού μεγαλώνει προς την Ιντλίμπ, τόσοι περισσότεροι πρόσφυγες μετακινούνται προς την Τουρκία. Η εκδίωξη των Τζιχαντιστών  αλλά κυρίως των Ουιγούρων από την πόλη, θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στην Τουρκία.  Από την μια οι χιλιάδες πρόσφυγες που θα κινηθούν προς τα νότια σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, αλλά κυρίως,  μετακίνηση των Ουιγούρων στην επικράτεια της.

Στην Ιντλίμπ έχουν εισέλθει χιλιάδες σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές μαζί με τις οικογένειες τους από επαρχία της Κίνας και συγκεκριμένα από την Ζινγιάγκ. Η Άγκυρα στηρίζει τους Ουιγούρους τόσο στην Κίνα οικονομικά, όσο και στην Ιντλίμπ στρατιωτικά. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα αναγκασθεί να τους στηρίξει και μέσα στην ίδια την Τουρκία. Όμως η Κίνα και ΗΠΑ τους έχουν κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις με ότι αυτό συνεπάγεται. Συγκεκριμένα ευθύνονται για περισσότερες από 250 επιθέσεις ενώ πολλοί θεωρούν ότι βρίσκονται και πίσω από την εξαφάνιση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών.

Θα μείνει με τους τρομοκράτες και δεν θα έχει μέσο πίεσης

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το Συριακό σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει λυθεί. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία θα επιστρέψουν στην Συρία με αποτέλεσμα η Τουρκία να απολέσει ένα ισχυρό χαρτί με το οποίο πιέζει την Ευρώπη.

Σήμερα η Ε.Ε διστάζει να προχωρήσει σε κυρώσεις, όχι μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές που έχουν τα κράτη και εταιρείες με την Τουρκία, αλλά για τα εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στα παράλια της. Αν η Άγκυρα αποφασίσει να τους αφήσει να περάσουν στην Ευρώπη, θα πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη.

Οι Σύριοι πρόσφυγες, Σουνίτες στο σύνολο τους, αν τους δοθεί το δίλημμα Συρία η Ευρώπη, θα επιλέξουν το δεύτερο. Αν στο επόμενο διάστημα όμως τελειώσει ο πόλεμος στην Συρία, η επιλογή τους θα είναι μονόδρομος. Τότε η Τουρκία θα μείνει με τους τρομοκράτες (Τζιχαντιστές και Ουιγούροι) και τους Σύριους που έχει ήδη χρησιμοποιήσει ως πληθυσμιακή αλλοίωση Κουρδικών περιοχών.

Ποιοι είναι οι Ουιγούροι

Οι Ουιγούροι είναι οι Τούρκοι της Κίνας. Είναι τουρκικό φύλο και η λέξη Ουιγούροι μάλλον σημαίνει «ενωμένοι”. Ζουν στην δυτική περιφέρεια Ζινγιάγκ της Κίνας σε μία έκταση που είναι 4 φορές το μέγεθος της Καλιφόρνιας.

Η πρώτη αναφορά στη φυλή των Ουιγούρων είναι από την Δυναστεία του Γουέι (386-534 μ.Χ). Οι Ουιγούροι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ζουν στην περιοχή αυτή εδώ και 9.000 χρόνια. Εξισλαμίστηκαν γύρω στο 1.000 μ.Χ. Πρίν ασπάζονταν τον Σαμανισμό και τον Βουδισμό.

Το 1920, οκτώ χρόνια μετά την πτώση της τελευταίας δυναστείας και ίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας, οι ισλαμιστές και οπαδοί του Παντουρκισμού άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην Κίνα.

Το 1933 και το 1944, βοηθούμενοι από τον Στάλιν, καταφέρνουν να δημιουργήσουν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτόνομο κράτος: «Δημοκρατία του Ανατολικού Τουρκεστάν”.

Την 1η Οκτωβρίου 1949 ιδρύεται η Λαϊκη Δημοκρατία της Κίνας και η περιοχή ονομάζεται «Αυτόνομη περιφέρεια Ζινγιάγκ-Ουιγούροι”.

Εκτός της επαρχίας Ζινγιάνγκ, η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων στην Κίνα βρίσκεται στην περιοχή Ταογιουάν, στη νοτιοκεντρική επαρχία της Χουνάν.

Έξω από την Κίνα, σημαντικές κοινότητες Ουιγούρων υπάρχουν στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Μικρότερες κοινότητες υπάρχουν στο Αφγανιστάν, Πακιστάν και την Τουρκία.

 

Via Diplomacy