Η Μόσχα αναστέλλει τη Συνθήκη INF

Υπεγράφη, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το διάταγμα που ενεργοποιεί την αναστολή της Συνθήκης Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF) από την πλευρά της Ρωσίας, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την INF, αρχής γενομένης από τις 2 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία παραβιάζει τους κανονισμούς της Συνθήκης, κατηγορίες που η Μόσχα απορρίπτει. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, αργότερα, ότι και η Μόσχα αναστέλλει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη,

Η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην INF τίθεται σε ισχύ αμέσως αφ’ότου υπογράψει ο πρόεδρος της Ρωσίας, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Έτσι, σύμφωνα με τα ανακοινώθηκαν από το Κρεμλίνο, η Ρωσία αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη, είτε μέχρις ότου οι ΗΠΑ διορθώσουν τις παραβιάσεις, στις οποίες σύμφωνα με τη Μόσχα έχουν προβεί, είτε μέχρι τη λήξη της διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ανώτατος Ρώσος βουλευτής: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αναπτύξει πυραύλους στα σύνορά της

Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια του διατάγματος που υπέγραψε ο Πούτιν, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Ντζχαμπαρόφ, δήλωσε στο Sputnik ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αναπτύξει πυραύλους στα σύνορά της.

«Όχι, η αναστολή της Συνθήκης από τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι θα τοποθετήσουμε πυραύλους αυτης της κατηγορίας στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα συμβεί αυτό, η αναστολή της Συνθήκης δεν έχει αυτόν τον σκοπό», σημείωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ρωσία θα ανέπτυσσε άμεσα πυραύλους (της κατηγορίας που καλύπτει η INF) στα σύνορά της, εάν και οι ΗΠΑ αναπτύξουν τέτοιο οπλισμό σε ευρωπαϊκές χώρες.

(πηγή: sputinknews.gr)

Via Diplomacy