Η «μπλε» καμπύλη των πιο σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ

Η Νορβηγία θα άρει μέρος των περιορισμών που είχε επιβάλει για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, όπως έγινε γνωστό από την πρωθυπουργό της χώρας. «Σήμερα, θέσαμε υπό έλεγχο τον ιό, επομένως μπορούμε να ανοίξουμε λίγο λίγο την κοινωνία» είπε η Έρνα Σόλμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Η Νορβηγία, Νότια Κορεά, Ταϊβάν και Ελλάδα, είναι από τις χώρες που αντιμετώπισαν την Πανδημία με κανόνες πολέμου λαμβάνοντας γρήγορα αυτά τα μέτρα που περιόρισαν την εξάπλωση του ιού.

Οι Νορβηγοί έχουν μολυνθεί από τον ιό κατά μέσο όρο 0,7 στην αναλογία του πληθυσμού, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας της χώρας, η Νότια Κορέα ήδη έχει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, η Ταϊβάν από τον Φεβρουάριο κιόλας πήρε σκληρά μέτρα περιορίζοντας την εξάπλωση, ενώ η Ελλάδα παίρνει τα εύσημα από όλες τις χώρες για τον τρόπο αντιμετώπισης.

Και οι τέσσερις αυτές χώρες εκτός ότι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την Πανδημία, έχουν και έναν ακόμη συνδετικό κρίκο, είναι οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και την Ευρώπη.

Η Νορβηγία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Βόρεια Θάλασσα, μια περιοχή όπου τα επόμενα χρόνια η θα υπήρξε ένας συμβιβασμός με την Ρωσία ώστε οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην Κίνα,η τώρα θα αναπτυχθούν οι εντάσεις αν η Ρωσία δει σημάδια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Νότια Κορέα με 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην χώρα και με περισσότερα από 40 πλοία γύρω από αυτή, αποτελεί όχι μια βάση αλλά την “Κούβα” απέναντι από την Κίνα. Μάλιστα είναι τέτοια η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή (σε συνδυασμό με αυτές τις Νότιας Κορέας) που θα μπορούσαν να συγκρουστούν μόνες τους με οποιαδήποτε γειτονική χώρα.

Η Ταϊβάν και αυτή είναι μια “Κούβα” στην πόρτα της Κίνας. Με την πλήρη υποστήριξή των Αμερικανών, η μικρή νησιωτική χώρα αντιστέκεται στις προκλήσεις των Κινέζων. Η υποστήριξη του Λευκού Οίκου είναι τέτοια (με τον νόμο TAIPEI ο Αμερικανός πρόεδρος εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων) που η Κίνα σε πολλές περιπτώσεις έχει ηττηθεί διπλωματικά

Η Ελλάδα με την σειρά της, είναι πλέον το άλλος ακρογωνιαίος λίθος των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η χώρα πλέον αποτελεί Στρατηγικό Βάθος για την Ουάσιγκτον στην περιοχή. Η χώρα αποτελεί την κύρια βάση των ΗΠΑ για την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Τις προειδοποιήσεις που είχε σε αναφορά από τον Σεπτέμβριο ο Αμερικανός Πρόεδρος και τις αγνόησε, φαίνεται πως οι παραπάνω χώρες δεν τις πήραν μόνο στα σοβαρά, αλλά και προετοιμάστηκαν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας η οποία με την έναρξη της Πανδημίας εμφανίστηκε πανέτοιμη στο θέμα του ψηφιακού κράτους. Ενώ για τις υπόλοιπες τρεις χώρες ήταν κανονικότητα εδώ και 20 χρόνια, για την Ελλάδα δύο μήνες πριν ακουγόταν ως όνειρο

 

ViaDiplomacy Newsroom