Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Τουρκία υπερασπίζεται την ISIS, Τόυρκοι αξιωματούχοι έχουν οικονομικό συμφέρον από το εμπόριο πετρελαίου

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, ανέφερε ότι μερικοί Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν «άμεσο οικονομικό συμφέρον» στο εμπόριο πετρελαίου με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι εκ των πραγμάτων δρομολογημένες να προστατεύσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Στην συνέχεια τόνισε «οι αλόγιστες και εγκληματικές ενέργειες των Τουρκικών αρχών έχουν προκαλέσει κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Σύμφωνα με τον Medvedev, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης πολλών σημαντικών έργων με την Τουρκία και φραγή Τουρκικών εταιρειών από τη Ρώσικη αγορά. Η Ρωσία έχει ήδη συστήσει στους πολίτες της να μην επισκεφτούν την Τουρκία επικαλούμενη τις τρομοκρατικές απειλές. Τα γεγονότα ήδη οδήγησαν αρκετούς τουριστικούς πράκτορες να αποσύρουν τις εκδρομές προς την Τουρκία. Επίσης η Ρωσία μπορεί να καταργήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου.

Η Τουρκία κατέρριψε ένα Ρώσικο βομβαρδιστικό πάνω από τη Συρία την Τρίτη, ισχυριζόμενη ότι είχε παραβιάσει τον Τουρκικό εναέριο χώρο. Η Ρωσία, από τη μεριά της, υποστηρίζει ότι δεν σημειώθηκε παραβίαση και θεωρεί ότι η εχθρική πράξη είναι μια μαχαιριά στην πλάτη και είναι άμεση βοήθεια στις τρομοκρατικές δυνάμεις της Συρίας.

 

Via Diplomacy