Η Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ποια είναι η σοβαρότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών; Έαν ρωτήσετε δυο κορυφαίους στρατιωτικούς και ηγέτες του έθνους θα λάβετε διαφορετικές απαντήσεις.

Την Πέμπτη 9/7 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barak Obama, διόρισε ως επόμενο πρόεδρο των Κοινών Επιτελείων τον Στρατηγό Joe Dunford. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι η Ρωσία του  Vladimir Putin κατετάγη Νο 1 στις ένοπλες δυνάμεις.

Η συμπεριφορά της Μόσχας είναι πολύ ανησυχητική και η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιδέα ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ανατολική Ουκρανία και έχει απειλήσει ανοιχτά άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του James R. Clapper, διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η μεγαλύτερη απειλή για το έθνος είναι οι επιθέσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον κυβερνοχώρο κατά των υποδομών της χώρας.

Η απειλή μπορεί να είναι μια σειρά από «κυβερνο-επιθέσεις» που να ποικίλλουν σε επίπεδα με την πάροδο του χρόνου και θα μπορούσε, μελλοντικά, να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και την ανταγωνιστικότητα της Αμερικής με τις άλλες χώρες.

Ο James R. Clapper παραδέχτηκε ότι μια πολύ μεγάλη απειλή προέρχεται από τη Ρωσία, όσον αφορά τον κυβερνοχώρο «είναι πιο σοβαρή από ότι έχει εκτιμηθεί τα περασμένα χρόνια», ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Αμερική αντιμετωπίζει προκλήσεις από κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανόμενης της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, όλες διαθέτουν υψηλές δυνατότητες για επιθέσεις μέσα από τον κυβερνοχώρο. Επίσης αναφέρθηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι τέλεια εξοπλισμένο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον Dunford, μετά τη Ρωσία έρχεται η απειλή από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ισλαμικό Κράτος. O Clapper ανέφερε τους κινδύνους που υπάρχουν από το «μοναχικό λύκο» και την Αλ Κάιντα στην  Αραβική Χερσόνησο ή την AQAP η οποία είναι εξειδικευμένη στην κατασκευή πολύ επικίνδυνων όπλων.

Οι δυο ηγέτες δίνουν στοιχεία για το ευρύ φάσμα απειλών που μπορεί να αντιμετωπίσει η Αμερική και τον εθνικό μηχανισμό ασφαλείας της Ουάσιγκτον.

O Dunford είπε ότι ακόμη και αν υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής, πιστεύει ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας μαχητές στην Υεμένη, Λίβανο, Συρία και Ιράκ επιδεινώνοντας τη Θρησκευτική διαίρεση σε ολόκληρη την περιοχή.  Πρόσθεσε ότι το Ιράν είναι ακόμη και σήμερα μια αποσταθεροποιητική δύναμη στην Μέση Ανατολή.

 

 

 

ViaDiplomacy Newsroom