Η σχέση της Τουρκίας – Ρωσίας σε έναν αριθμό

Συνολικά 34,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και την Ευρώπη σε 2 χρόνια μέσω του αγωγού TurkStream. Ο αγωγός εγκαινιάστηκε στις 8 Ιανουαρίου 2020 από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και μέσω αυτού 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και 16,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το έργο TurkStream έχει συνολική χωρητικότητα 31,5 bcm. Η πρώτη γραμμή χωρητικότητας 15,75 bcm προορίζεται για προμήθειες στους εγχώριους πελάτες της Τουρκίας και η δεύτερη γραμμή, με χωρητικότητα άλλα 15,75 bcm, μεταφέρει ρωσικό αέριο περαιτέρω στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Τα παραπάνω νούμερα αποδεικνύουν την εξάρτηση που έχει η Άγκυρα από το Ρωσικό φυσικό αέριο σε τέτοιο βαθμό η Τουρκία ασκεί πολιτική με αυτή την θηλειά στο λαιμό. Η εξάρτηση αυτή γίνεται ακόμα πιο αντιληπτή αν συγκρίνουμε τα νούμερα αυτά με άλλους αγωγούς. Ο Νότιος Διάδρομος (TANAP-TAP) ένα έργο που έχει στόχο να διαδραματ΄΄ίσει ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης μπορεί να μεταφέρει έως και 15-17 bcm ενώ ο αγωγός East Med αν κατασκευαστεί θα μεταφέρει 10 bcm

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.