Η σκληρή πολιτική μπήκε στο στράτευμα και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο

«Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Βασίλειος Κικίλιας με θέμα “Αποτελέσματα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο” σας γνωρίζω ότι η υπόθεση έχει διερευνηθεί ως προς την ποινική της αξιολόγηση από την αρμόδια Στρατιωτική Εισαγγελία και έχει τεθεί στο αρχείο. »

Σχετικά με τη διενεργηθείσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) αξιολογήθηκε συνολικά και ανελήφθησαν οι δέουσες ενέργειες, πλην όμως ο φάκελος έχει διαβάθμιση απορρήτου και για τον λόγο αυτόν τα στοιχεία του δεν κοινοποιούνται δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου». 

Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη απαντώντας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές της ΝΔ για τη σύλληψη του Δημήτρη Κούκλατζη και Αγγελου Μητρετώδη από τον τουρκικό στρατό στον Εβρο,

Η υπόθεση για τον Ελληνικό στρατό έχει μπει στο αρχείο, και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, όταν ο τότε διοικητής του Δ Σώματος Στρατού ανέλαβε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Ο Γιώργος Καμπάς από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των δύο στρατιωτικών, είχε επικριθεί κυρίως από τα στελέχη του Δ Σώματος Στρατού, αφού έναν από τους ισχυρότερους σχηματισμούς του ΝΑΤΟ και των Βαλκανίων, τον είχε μετατρέψει σε μηχανισμό δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεων.

Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει στα στελέχη όταν ο τότε Διοικητής του Δ΄Σ/Σ, και ενώ οι δύο αξιωματικοί ήταν φυλακισμένοι, άφησε τα στρατιωτικά πρατήρια, και ειδικά αυτό της Ξάνθης που είναι και η έδρα του Δ΄Σ/Σ, να κάνει χοροεσπερίδες χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Ακόμα και ο ίδιος, στην ονομαστική του εορτή, και ενώ και πάλι οι αξιωματικοί ήταν φυλακισμένοι, έστηνε σόου με τα υπερσύγχρονα άρματα και τα χρησιμοποιουσε ως «σερβιτόρους» για τον κεράσουν ένα ποτήρι κρασί.

Αγαπημένο παιδί του ΣΥΡΙΖΑ και το σκαλοπάτι για την πολιτική που λέγεται Δ΄Σ/Σ

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ακυρώνεται στην Ξάνθη  άσκηση της ΧΧ ΤΘ ΜΕΡΑΡΧΙΑ η οποία θα γινόταν νότια σε όλο τον κάμπο του νομού. Είναι από τις ελάχιστες φορές που κάποια άσκηση του στρατού μόλις λίγες πριν την πραγματοποίηση της, ακυρώνεται. Η είδηση περνάει στα «ψιλά»με τοπικά «φιλοκυβερνητικά» και «φιλοτουρκικά» ΜΜΕ να αναφέρουν πως «η άσκηση αναβλήθηκε για να διεξαχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων των Μονάδων και, κυρίως, της συμμετοχής τους στην διακλαδική άσκηση “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ”

Η 20ή Τεθωρακισμένη Μεραρχία αποτελεί τη μόνη τεθωρακισμένη μεραρχία του Ελληνικού Στρατού. Η έδρα της βρίσκεται στην Καβάλα. Ο σχηματισμός υπάγεται στο Δ΄ Σώμα Στρατού και σε περίπτωση σύγκρουσης αποστολή τηςείναι να καλύψει τον σχηματισμό στην περιοχή της Ξάνθης. Η κάλυψη των υψωμάτων πριν την λίμνη του Πορτο Λάγος , των παραλιών της Ξάνθης αλλά κυρίως των αμιγώς μουσουλμανικών χωριών στον κάμπο της Ξάνθης είναι η βασική της αποστολή.

Αυτή η «εξήγηση» ήταν αρκετά βολική για πολλούς ακόμα και για την διοίκηση του 4 Σώματος Στρατού παρά το προσβλητικό σχόλιο «λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων των Μονάδων» για τον πιο ισχυρό σχηματισμό του ΝΑΤΟ, την στιγμή μάλιστα που η άσκηση «Παρμενίων» διεξάγεται για αυτόν ακριβώς τον λόγο, να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν όλες οι μονάδες.

To Viadiplomacy, τότε αποκαλύπτει ότι η άσκηση αναβλήθηκε κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις του μειονοτικού βουλευτή Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και ο οποίος διατηρεί άριστες με τον διοικητή του Δ Σώματος Σρατού

Η παρουσία της Μεραρχίας έχει και ιδιαίτερο συμβολισμό σε περιοχές όπου οι πράκτορες του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής έχουν έντονη δραστηριότητα, εκφοβίζοντας με την δράση τους τον μετριοπαθή μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής.Μετά την αδικαιολόγητη ακύρωση της άσκησης, στα τζαμιά των χωριών υπήρχαν πανηγυρικοί λόγοι στους οποίους αναφερόταν πως η Μητέρα Τουρκία και ο μεγάλος τους Ηγέτης, ο Ερντογάν κατόρθωσαν να ματαιώσουν την άσκησηκαι για πρώτη φορά ο Ελληνικός Στρατός δεν «πάτησε» στα χωριά αυτά.

Στο δημοσίευμα του Viadiplomacy δεν υπάρχει καμιά αντίδραση τόσο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο βουλευτή. Αντίδραση δεν υπήρχε και σε επόμενο δημοσίευμα από το viadiplomacy με τίτλο «Η πρώτη «επίθεση» των Τούρκων στο 4΄Σώμα Στρατού που δεν έγινε αντιληπτή» που ουσιαστικά αναφερόταν στην ακύρωση της άσκησης λόγω πολιτικών πιέσεων

Σε όλη του την θητεία του στο Δ Σ Σ, ο νυν αρχηγός ΓΕΣ, σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, Αλκιβιάδη Στεφανή, χτίζει την πορεία του για την πολιτική, και το Δ΄Σ/Σ είναι το σκαλοπάτι για αυτή. Πολλοί διοικητές του βρέθηκαν σε κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, με τον Γιώργο Καμπά να είναι ο τρίτος ανώτερος αξιωματικός που θα συνεργαστεί με κόμμα ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά τους Τόσκα, Αποστολάκη

 

 

 

Via Diplomacy