Οι Τούρκοι στο μονόδρομο του συμβιβασμού

«Προσπάθησαν να περιορίσουν τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου, της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προστατεύουμε κάθε πλατφόρμα».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας κατά τον απόπλου του “Πορθητή” ,ενώ πρόσθεσε «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την ασφάλεια, αλλά εάν παρενοχληθούμε, το πολεμικό μας ναυτικό θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο».

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν σε μια νέα προσπάθεια οι Τούρκοι να καλύψουν τις προσδοκίες που δημιούργησαν με τον “Πορθητή” τους τελευταίους 6 μήνες. Ήταν τέτοιες αυτές οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, και ειδικά πριν τις εκλογές, που για ένα μεγάλο διάστημα όλοι παρακολουθούσαν την πορεία του “Πορθητή” ακόμα και τον ελλιμενισμό του.

Η κάθοδος του στον Ανατολική Μεσόγειο για πολλούς σήμαινε και την ανοιχτή σύγκρουση με την Ελλάδα. Όμως το τελευταίο διάστημα τα μηνύματα από ΗΠΑ, Ευρώπη αλλά και Ελλάδα (βλέπε αποφασιστικότητα της φρεγάτας Ν.Φωκάς) οδηγεί προς το παρόν την Τουρκία σε ένα συμβιβασμό με τον εαυτό της.

Η Τουρκική Εξωτερική πολιτική είναι όμως μεθοδική και υπομονετική και δεν θα παραιτηθεί από την βασική της πολιτική που δεν είναι άλλη να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

 

 

 

ViaDiplomacy Newsroom