Η Τουρκία ανοίγει τον Έβρο και γεμίζει ο «Λαιμός του Μπουκαλιού»

«Νέο Βόρειο Αιγαίο», είχε αποκάλεσει τον Εβρο ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μαυρίδης, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις αλλαγές στο σύστημα απόδοσης ασύλου. Ενώ είχε πρόσθεσει «Θα αντιμετωπίσουμε κατάσταση ανεξέλεγκτη τους επόμενους μήνες».

Όπως είχε αναφέρει το viadiplomacy σε άρθρο τον Απρίλιο, «ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σχέδια ώστε η Θράκη να αποτελέσει τον «λαιμό του Μπουκαλιού» για το προσφυγικό»

Στην άλλη πλευρά του Έβρου, οι Τούρκοι πλέον όχι μόνο κάνουν τα στραβά μάτια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν τους παράνομους μετανάστες υποδεικνύοτνας τα περάσματα. «Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα σύνορα στον Εβρο, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η απευθείας επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες τουρκικές σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα», τονίζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην «Καθημερινή».

Σχετικά διαβήματα έχουν πραγματοποιηθεί τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και προς την Αγκυρα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων

Η αυξημένη δράση των διακινητών αποκαλύπτεται από τα στοιχεία των συλλήψεων της Ελληνικής Αστυνομίας τους τελευταίους μήνες: από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 έχουν συλληφθεί 1.010 διακινητές. Τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν 180 άτομα για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και τον Οκτώβριο, μόλις μέσα σε μία εβδομάδα, 30 άτομα.

Πηγές της αστυνομίας κάνουν λόγο για κυκλώματα Βουλγάρων, Σκοπιανών και Αλβανών που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έδωσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, το 2016 από τον Εβρο πέρασαν 3.300 άνθρωποι, το 2017 5.500 και το 2018, έως τώρα, περίπου 12.000.

(Με πληροφορίες από Καθημερινή)

Via Diplomacy