Η Βόρεια Κορέα είναι ικανή να πλήξει σοβαρά άρματα με τον πυροβολικό της

Ένας πόλεμος με τη Βόρειο Κορέα θα σήμαινε την κινητοποίηση ολόκληρου του πληθυσμού αυτής της χώρας και την ενεργοποίηση τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων εν ενεργεία στρατιωτικών και 7,7 εκατομμυρίων εφέδρων. Στη συνέχεια η Βόρεια Κορέα θα εφάρμοζε σχέδια να πλήξει και να νικήσει  τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης.

Αυτό δε σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα θα επιτύχει. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στρατός της, είναι  η αδυναμία να συντηρηθεί – ιδιαίτερα όσον αφορά τα καύσιμα –τα οποία θα περιόριζαν την ικανότητα των τανκς και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων να προελάσουν νότια της Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, εκτός κι αν η Βόρεια Κορέα καταλάμβανε αποθέματα καυσίμων στην πορεία της.

Ωστόσο , ο αμερικανικός  στρατός εξακολουθεί να παίρνει στα σοβαρά τα σχέδια μάχης της Βόρειας Κορέας , κυρίως την εξάρτησή της από το πυροβολικό και δεν υποθέτει ότι οι Βορειοκορεάτες είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν σύμφωνα με μια έκθεση τακτικής απειλής το Μάρτιο 2018 από τη Διοίκηση Εκπαίδευσης και Δόγματος του αμερικανικού στρατού , που σχεδιάζει το επιχειρησιακό του δόγμα.

Το έγγραφο , το οποίο δημοσιεύτηκε στο Public Intelligence, είναι μια ενδιαφέρουσα ματιά στο πως ο στρατός των ΗΠΑ προβλέπει τις τακτικές , την οργάνωση και τα όπλα της Βόρειας Κορέας, σε αναπαραστάσεις τακτικών ελιγμών μάχης που είναι πιθανό να εφαρμόσει ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός,

Η Βόρεια Κορέα θα βασιζόταν κυρίως στις 27 μεραρχίες και τις 14 ταξιαρχίες πεζικού που αποτελούν τον εν ενεργεία στρατό, σε σύγκριση με μια μόνο τεθωρακισμένη μεραρχία της Βόρειας Κορέας και 15 ταξιαρχίες.  Ο αμερικανικός στρατός θεωρεί το βορειοκορεατικό τάγμα πεζικού ως την κύρια απειλή που δεν πρέπει να υποτιμάται.

“Αυτό δε σημαίνει ότι η μεραρχία δε μπορεί να κινηθεί γρήγορα στο ορεινό έδαφος της κορεατικής χερσονήσου”  αναφέρει η έκθεση TRADOC , σημειώνοντας ότι αυτά τα τμήματα πεζικού κινούνται κυρίως με τα πόδια. “Ο κάθε στρατιώτης του  Κορεατικού Λαϊκού Στρατού εκπαιδεύεται να υπομένει κακουχίες , να επιβιώνει με ελάχιστες ποσότητες φαγητού , να λειτουργεί με λίγες προμήθειες ή με αυτά που μπορεί να καταλάβει από τον εχθρό και να περπατά πολλά χιλιόμετρα καθημερινά.

Ο πρωταρχικός στόχος της Βόρειας Κορέας δεν είναι οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές μονάδες πρώτης γραμμής , οι οποίες είναι καλά εκπαιδευμένες και διαθέτουν ανώτερη δύναμη πυρός.

“ Η βασική επιχειρησιακή στρατηγική του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού είναι να αποφύγει τις εχθρικές μονάδες τεθωρακισμένων και πεζικού και να επιτεθεί σε μονάδες υποστήριξης και ανεφοδιασμού στα μετόπισθεν” ,αναφέρει η έκθεση, χρησιμοποιώντας ακρωνύμια για να αναφερθεί στις ανωτέρω μονάδες. “ Ο  Κορεατικός Λαϊκός Στρατός πιστεύει ότι χωρίς υλικοτεχνική υποστήριξη , οι αμερικανικές μονάδες της πρώτης γραμμής θα καταρρεύσουν λόγω έλλειψης εφοδίων”.

Γι’ αυτό το σκοπό, η Βόρεια Κορέα έχει οργανώσει δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευμένους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων να διεισδύσουν πίσω από τις συμμαχικές γραμμές. Αυτό σημαίνει ότι ο αμερικανικός στρατός και οι νοτιοκορεάτες στρατιώτες θα πρέπει πιθανώς  να αγωνιστούν προς δυο κατευθύνσεις . Το δόγμα της Βόρειας Κορέας βασίζεται ιδιαίτερα στο πυροβολικό- περισσότερα από 14.000 πυροβόλα και σύμφωνα με την έκθεση TRADOC τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να αποτελούν το 20 % των επιθέσεων κατά τα πρώτα στάδια ενός πολέμου.

Ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός δανείστηκε αυτή την τακτική από το Σοβιετικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί τα τανκς των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ως τη μεγαλύτερη απειλή , έναν τομέα στον οποίο ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός υπολείπεται. Η έκθεση περιγράφει τις βορειοκορεατικές αντιαρματικές τακτικές σαν πεδία σύγκρουσης (engagement areas) – τις επονομαζόμενες από τον αμερικανικό στρατό ζώνες θανάτου (kill zones) – οι οποίες θα καλύπτονται από πυκνά πυρά πυροβολικού. Ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός δανείστηκε αυτή την τακτική από το Σοβιετικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Δεύτερον , ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός μελέτησε τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και υιοθέτησε μαθήματα για τις δικές του ειδικές δυνάμεις , αφαιρώντας τα τανκς και το πυροβολικό από 7 μεραρχίες πεζικού παρέχοντάς τους “εξειδικευμένη κατάρτιση για να λειτουργούν σε αστικό και ορεινό έδαφος , χρησιμοποιώντας μη συμβατικές τακτικές πολέμου” αναφέρει η έκθεση.

Ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός θα προσπαθήσει να εκκαθαρίσει αρχικά τις ορεινές διαβάσεις , διεισδύοντας με ελαφρύ πεζικό για να επιτεθεί στα μετόπισθεν

Ωστόσο , “είναι πιθανόν αυτές οι αλλαγές να έγιναν από τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό εν μέρει λόγω της χρόνιας έλλειψης καυσίμων για εκπαιδευτικούς σκοπούς , της ανεπαρκούς συντήρησης ή/και λόγω έλλειψης ανταλλακτικών από τα πολλά χρόνια κυρώσεων ενάντια στο απείθαρχο αυτό κράτος”, αναφέρει η έκθεση.

Το TRADOC  δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πως ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός θα προσπαθήσει να εκκαθαρίσει αρχικά τις ορεινές διαβάσεις , διεισδύοντας με ελαφρύ πεζικό για να επιτεθεί στα μετόπισθεν , ωθώντας έτσι τις εφεδρείες του αμυνομένου πιο κοντά στην κύρια δύναμη . Καθώς οπισθοχωρεί η πρώτη γραμμή του αμυνόμενου από τις επιθέσεις , παγιδεύεται και δέχεται πυρά από τις βορειοκορεατικές δυνάμεις που βρίσκονται στα υψώματα.

Οι μονάδες των ΗΠΑ  και της Νότιας Κορέας θα πρέπει να νικήσουν ταυτόχρονα τα επιτιθέμενα τμήματα του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζονται τις μονάδες από τις αντίπαλες ειδικές δυνάμεις ή τα ειδικά τμήματα δολιοφθοράς στα μετόπισθεν (stay behind forces).

Via Diplomacy