Ιμπραχίμ Καλίν στη διάσκεψη του German Marshall Fund: Είδα το σχέδιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ήταν απογοητευτικό

Απογοήτευση για το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία και τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τις κυρώσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν 

Συγκεκριμένα, ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε στη διάσκεψη του German Marshall Fund ότι «είδα το σχέδιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ήταν απογοητευτικό να βλέπει κανείς αυτήν τη γλώσσα κυρώσεων. Ελπίζω να αποφύγετε τις κυρώσεις και τη γλώσσα αυτή. Δεν θα λειτουργήσει. Συνήθως γυρίζουμε σελίδα, βλέπουμε την Τουρκία στην προοπτική της ΕΕ. Αυτό δεν πρέπει να παραβιαστεί από τη στενή ατζέντα ορισμένων μεμονωμένων χωρών. Η παράδοση στην περιορισμένη ατζέντα σε 1 ή 2 μέλη θα βλάψει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της ΕΕ».  

Ο ίδιος επεσήμανε ότι Τουρκία και ΕΕ έχουν να συνεργαστούν σε πολλά μέτωπα όπως στην κρίση της Συρίας, στο Ιράκ, στο ζήτημα της Ναγκόρνο Καραμπάχ, την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μεταναστευτική κρίση.  «Οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν, θα προκαλέσουν το αρνητικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα», επεσήμανε. Σημείωσε δε ότι για όσους γνωρίζουν την ιστορία των ζητημάτων η Τουρκία ήταν υπομονετική. «Ο Πρόεδρος μας ξόδεψε τόσο πολύ χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο», τόνισε.  «Ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που απέρριψε το σχέδιο Ανάν”, είπε, “η ίδια πλευρά που απέρριψε το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών έγινε τότε αποδεκτή ως μέλος της ΕΕ». 

Υποδεικνύοντας ότι για τα πιο πρόσφατα γεγονότα στο Κραν-Μοντανά μπορεί να ρωτήσει κανείς τους αξιωματούχους της ΕΕ για το τι έγινε, επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.   Σημείωσε ακόμη ότι το Oruc Reis ολοκλήρωσε τη δουλειά του εδώ και 10-11 ημέρες τώρα. «Τώρα οι φίλοι μας λένε ότι δεν θα μιλήσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις, όχι μόνο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και στις σχέσεις Ελλήνων-Τούρκων. Εάν η ατζέντα της ΕΕ εγκλωβιστεί σε μια στενή ατζέντα, όλοι θα χάσουν χρόνο», είπε. 

 Τόνισε ακόμη ότι ήταν εποικοδομητικές οι συναντήσεις του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση και μετέφερε την εικόνα ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ελλάδα τον έφερε σε δύσκολη θέση με την υπαναχώρησή της.  «Δεν θέλουμε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα ή καμία χώρα. Πρέπει να σκεφτούμε με θετικούς όρους και να σκεφτούμε πώς κάθε ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να είναι επωφελές για όλους», κατέληξε.

(πηγή: sigmalive.com)

ViaDiplomacy Newsroom