Ινδία: Η Ρωσία γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας πίσω από το Ιράκ, με όγκους πιθανόν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες λόγω των σημαντικών εκπτώσεων που προσφέρει η Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters , το μερίδιο της Ρωσίας στις αγορές πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκε στο 18%, φθάνοντας περίπου τα 819.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάιο, από περίπου 277.000 bpd τον Απρίλιο.

Η Ινδία εκμεταλλεύτηκε τις μειωμένες τιμές που έπρεπε να προσφέρει η Ρωσία λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Μόσχα φέρεται να πουλά το πετρέλαιο της στην Ινδία με έκπτωση που φτάνει τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Brent διαπραγματεύεται τώρα περίπου στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Η πλούσια σε ενέργεια Ρωσία έχει βομβαρδιστεί με δυτικές κυρώσεις για αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει το εμπόριο αργού πετρελαίου της Ρωσίας στη σκιά, με πολλούς εισαγωγείς πετρελαίου να αποφεύγουν να συναλλάσσονται με τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές spot για το ρωσικό αργό πετρέλαιο ωθήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σε σύγκριση με άλλες ποιότητες.

Ωστόσο, παρά την απαγόρευση της ΕΕ, η μακροχρόνια σύμμαχος του Κρεμλίνου, η Ινδία, έχει λάβει σταθερή θέση στην επιμονή της να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ινδία, μια πεινασμένη για πετρέλαιο χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, καλύπτει το 85% των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο μέσω εισαγωγών. Η χώρα κατανάλωσε 202,7 εκατομμύρια τόνους προϊόντων πετρελαίου το 2021-2022, από 194,3 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο οικονομικό έτος, αλλά χαμηλότερο από τη ζήτηση 214,1 εκατομμυρίων τόνων πριν από την πανδημία το 2019-2020.

Η Ινδία κατατάσσεται επί του παρόντος ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής και εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Η χώρα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο από τις χώρες του Κόλπου αυξάνοντας τις εισαγωγές της από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η συναλλαγή με τη Ρωσία μπορεί να έχει υψηλό κόστος για την Ινδία. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων με την αγορά ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση θα έθετε το Νέο Δελχί στη «λανθασμένη πλευρά της ιστορίας».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρωσία κατατάσσεται στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία. Τα αποθέματα πετρελαίου της Ρωσίας υπολογίζονται σε 80 δισεκατομμύρια βαρέλια, το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο.

ViaDiplomacy Newsroom