Υπογράφηκε η συμφωνία για την αγορά 24 Rafale και της φρεγάτας Normandie τύπου FREMM από την Αίγυπτο

Υπογράφηκε όπως αναμενόταν η γαλλο-αιγυπτιακή συμφωνία αγοράς 24 μαχητικών Rafale και της φρεγάτας Normandie τύπου FREMM από την Αίγυπτο.

Η σχετική συμφωνία ύψους 5,2 δισ ευρώ υπογράφηκε την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου και εκτός από τα μαχητικά και την φρεγάτα περιλαμβάνεται και η αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων  Aster 15 και πυραύλων επιφανείας-επιφανείας  MM-40 BlockIII Exocet για την φρεγάτα FREMM, καθώς και πυραύλους cruise τύπου Scalp, βλήματα αέρος-αέρος Mica και κατευθυνόμενες βόμβες AASM.

Όσον αφορά τα 24 μαχητικά Rafale η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα παραλάβει 16 μονοθέσια και 8 διθέσια αεροσκάφη, τρία εκ των οποίων πρόκειται να πετάξουν πάνω από την διώρυγα του Σουέζ στο πλαίσιο των εορτασμών για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης της.

Τα αεροσκάφη αυτά θα παραδοθούν άμεσα στην Αιγυπτιακή Αεροπορία, ενώ τα υπόλοιπα 21 θα παραδοθούν στην Αίγυπτο με ρυθμό 5 αεροσκαφών ανα έτος.

Αν και τα τρία αυτά αεροσκάφη προορίζονταν για την Γαλλική Αεροπορία, τελικά το Παρίσι αποφάσισε να τα παραδώσει στην Αίγυπτο άμεσα, στο πλαίσιο της προσπάθειας επείγουσας κάλυψης των αναγκών της Αιγυπτιακής Αεροπορίας.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης να παραδώσει άμεσα την φρεγάτα Normandie, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε τις δοκιμές αποδοχής και επρόκειτο να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό.

Φυσικά για την πλήρη αξιοποίηση των αεροσκαφών και της φρεγάτας θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος καθότι τα δύο αυτά οπλικά συστήματα ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες άγνωστες στις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι πρόσφατες ναυτικές αψιμαχίες του Αιγυπτιακού Ναυτικού με τους ισλαμιστές αντάρτες στα ανοικτά του Πορτ Σαίντ και οι συγκρούσεις στο Σινά με τα παρακλάδια της ISIS σε συνδυασμό με την εμφάνιση τρομοκρατικών ομάδων στη Λιβύη που συνδέονται με την ISIS έχουν αναγκάσει την Αιγυπτιακή ηγεσία να αναχαιτίσει νέα οπλικά συστήματα τα οποία μπορούν να παραδοθούν άμεσα χωρίς τους πολιτικούς περιορισμούς που στο πρόσφατο παρελθόν έθεσαν οι ΗΠΑ ο μέχρι σήμερα βασικός προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Αιγύπτου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.